Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Uoči prvomajskih praznika, još jednom apel dobrovoljnim davaocima krvi da se odazovu. Praksa pokazuje da se tokom svih većih praznika, kada se smanjuje broj ljudi u gradovima, smanjuju i rezerve krvi. Institut za transfuziju krvi Srbije ima rezerve za svega dva dana, a nedostaju im negativne krvne grupe. Pored toga, smanjene su i zalihe nulta pozitivne krvne grupe.

Mirjana Knežević sa Instituta za transfuziju krvi Srbije kaže da su od jutros imali desetak dobrovoljnih davalaca krvi, kao i da nekoliko njih čeka da da krv.

„Petak je dan sa manje prikupljenih jedinica krvi, u drugim danima za prvih sat vremena bude i dvadesetak davalaca, tako da jeste manje“, navela je Kneževićeva.

Posebno je pohvalila maturante kao najmlađe davaoce krvi.

„Radili smo dosta akcija u srednjim školama i dolazili su maturanti da daju krv. Oni su nam zaista pomogli da prethodne uskršnje praznike dočekamo u miru sa stabilnijim rezervama“, naveo Kneževićeva.

Ukazala je da će tokom prvomajskih praznika, 2. i 3. maja, Instutut za transfuziju krvi raditi od 8 do 15 časova.

„Svaki praznik nama predstavlja bojazan da ćemo se susresti sa smanjenjem rezervi krvi, tako i sada se plašimo, jer su rezerve i smanjene već. Zbog toga je važno da svi koji su zdravi i koji su dobro osećaju daju krv danas, sutra ili tokom praznika kako bismo mogli da podmirimo potrebe svih pacijenata“, poručila je Kneževićeva za RTS.

BONUS VIDEO – Krv iz frižidera koja može da nam sačuva život

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter
Instagram

Komentari

Svi komentari (0)