Marko Stojanović i bolnica u Ćupriji Foto:Privatna arhiva/Aleksandra Petrović/Nova.rs

Marku Stojanoviću (30), pacijentu iz ćuprijske bolnice, lekari u Beogradu i dalje se bore za život, saznanje Nova.rs od njegove porodice. On je u ponedeljak 24. oktobra, tokom kolonoskopskog pregleda u Ćupriji, zapao u komu, u kojoj je već peti dan.

Markova porodica noćima ne spava zbog strepnje za njegov život, a od svakog telefonskog poziva „zaledi im se krv u žilama“, od straha da ne saznaju najcrnje vesti, jedva je smogla snage da nam kaže njegova supruga Nikolina.

„Sad samo čekamo i molimo se Bogu da se izvuče. Marko je iz veštačke kome sad upao u duboku komu. Lekari se ne usuđuju da nam daju bilo kakve prognoze, znamo samo da je kritično“, teško uzdišući, kratko nam je rekla njegova supruga.

Marko Stojanović Foto:Privatna arhiva

Markov život visi o koncu već pet dana, a njegova porodica  tvrdi da je u životnu opasnost dospeo greškom lekara u ćuprijskoj bolnici.

Šta se sve desilo Marku?

Kako je ranije za naš portal ispričala Markova supruga Nikolina, on je na pregled otišao ‘’zdrav i prav’’, a tokom kolonskopije, lekari su mu, kako je navela, probušili creva.

Posle tih komplikacija, Marko je hitno prebačen na hirurgiju, gde mu je, prema njenim rečima, probušeno i plućno krilo prilikom intubacije.

„Postalo je kritično, nisu mogli da ga probude iz anestezije i hitno su ga prebacili u Kragujevac“, jecajući je ispričala ranije.

Ona je dodala da je njegovo zdravstveno stanje bilo toliko loše, da su ga u Kragujevcu „čak tri puta reanimirali“.

Zbog ozbiljnosti situacije, Marko je iz kragujevačkog Univerzitetskog kliničkog centra na dalje lečenje prebačen u Beograd, gde mu se lekari još uvek bore za život.

Markova porodica najavala je da će zbog nesavesnoog lečenja i stručne greške, tužiti bolnicu i lekare u Ćupriiji.

Bolnica ne negira da je došlo do greške

U Opštoj bolnici u Ćupriji su na pitanje našeg portala, u vezi sa komplikacijam prilikom Markovog pregleda, odgovorili da je pokrenut postupak vanredne unutrašnje provere kvaliteta stručnog rada u pružanju zdravstvenih usluga, kao i da su o svemu obavestili  Ministarstvo zdravlja i zdravstvenu inspekciju.

Dr Rade Panić: Porodica ima pravo na istinu

Predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Sbije, dr Rade Panić, za naš portal je izjavio da porodica ima pravo na istinu i da prema zakonu mogu da zatraže i dobiju kompletan prepis lekarske dokumentacije.

„Ovo je medicinski slučaj koji treba da se ispita. Porodica mora da dobije informacije da li je bilo nesavesnog lečenja, da li je lečenje bilo po protokolima i da li je došlo do greške lekara ili bilo koga ko je učestvovao u lečenju. Oni moraju da zatraže dokumentaciju, a ukoliko se ustanovi da je bilo greške, odgovorni moraju da snose sankcije“, rekao je dr Panić.

On je istakao i da porodica ceo slučaj može da prijavi zdravstvenoj inspekciji Ministarstva zdravlja, kao i da uz odgovarajuće dokaze pokrene sudski postupak.

BONUS VIDEO: Danica Grujičić – politički apetit pod belim mantilom

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare