Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs, Privatna arhiva

Povodom slučaja pacijenta Marka Stojanovića (30) koji je, prema tvrdnjama porodice, greškom lekara ćuprijske bolnice doveden u životnu opasnost, potražili smo odgovore na pitanje može li porodica da istera pravdu i dokaže da je u bolnici napravljen propust opasan po zdravlje. Bolnica je, inače, potvrdila da je u toku vanredna unutrašnja provera kvaliteta stručnog rada, a Sindikat lekara i farmaceuta Srbije pitali smo, šta ova porodica može da preduzme, kako bi došla do istine.

Tridesetogodišnji Marko iz Svilajnca, Nikolinin suprug i otac jednogodišnjeg deteta, već četiri dana se nalazi u komi, a lekari mu se bore za život posle kolonoskopskog pregleda u Opštoj bolnici u Ćupriji, koji je urađen pre četiri dana, u ponedeljak 24. oktobra.

Njegova supruga je za portal Nova.rs ispričala da je Marko, na pregled „otišao zdrav i prav“, a da je, kako tvrdi, zapao u komu posle greške lekara, koji su mu prilikom pregleda probušili tanko i debelo crevo, a kasnije, tokom hitnog prebacivanja na hirurgiju, probušili i plućno krilo u procesu intubacije.

Za Markov život se trenutno bore lekari u Beogradu, a njegova supruga je za naš portal potvrdila da je iz Ćuprije prvo prebačen u Univerzitetski klinički centar u Kragujevcu, gde su ga, kako je rekla, tri puta reanimirali.

Marko Stojanović sa porodicom Foto: Privatna arhiva

Zbog kritičnog zdravstvenog stanja, Marko je iz Kragujevca prebačen u Beograd, a porodica i dalje ne zna šta ga je dovelo u situaciju opasnu po život.

Porodica ima pravo na istinu

Predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Sbije Rade Panić kazao je da je za Markov slučaj saznao iz medija i unapred se ogradio od iznošenja konkretnih činjenica, uz obrazloženje „da ne raspolaže materijalnim dokazima“.

Loznica koalicija Moramo
Rade Panić koalicija Moramo u Loznici Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Ipak, on je podvukao da prema Zakonu porodica ima pravo da od bolnice u Ćupriji zatraži kompletan prepis lekarske dokumentacije i na osnovu te dokumentacije, ceo slučaj prvo prijavi Zaštitniku prava pacijenata u Ćupriji, a dalje može da zahteva „drugo i treće lekarsko mišljenje“, koje će ustanoviti da li je došlo do lekarske greške.

„Ovo je medicinski slučaj koji treba da se ispita. Porodica mora da dobije informacije da li je bilo nesavesnog lečenja, da li je lečenje bilo po protokolima i da li je došlo do greške lekara ili bilo koga ko je učestvovao u lečenju. Oni moraju da zatraže dokumentaciju, a ukoliko se ustanovi da je bilo greške, odgovorni moraju da snose sankcije“, rekao je dr Panić.

On je naveo i da porodica dalje ima pravo da sve prijavi Ministarstvu zdravlja, koje bi u tom slučaju moralo da formira komisiju za spoljašnju kontrolu kvaliteta rada u ćuprijskoj bolnici.

Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

„Pri Ministarsvu zdravlja imamo dve zdravstvene inspekcije, jedna je za organizaciju rada, a druga za kvalitet rada. Porodica bi trebalo da se obrati inspekciji za kvalitet rada. Ukoliko se ustanovi da je lekarska greška uzrok zdravstvenih problema ovog mladog čoveka, postoji Pravilnik lekarske komore, prema kome se lekaru oduzima licenca na određeni vremenski period ili čak trajno, o čemu odlučuje Etički odbor Lekarske komore Srbije“, izneo je dr Panić moguće opcije.

On je istako i da porodica u svakom slučaju ima pravo da pokrene sudski postupak, odnosno da podnese prijave protiv svih, za koje smatraju da su napravili propust.

„Vi znate u kakvom sistemu mi živimo. U ovakvim slučajevima nikome ništa ne mogu da garantujem, ali ipak savetujem, da onaj ko hoće da dođe do istine i pravde, mora da bude istrajan u tome i na kraju će uspeti,“ poručuje do Panić.

Kaže i da u celokupnoj situaciju u vezi sa lečenjem Marka Stojanovića ne negira da je neko od lekara pogrešio, ali navodi da treba sačekati izveštaje unutrašnje kontrole, koju je pokrenula bolnica u Ćupriji.

„Ne treba nikoga osuđivati unapred. Zbog toga porodica mora da traži i dobije lekarsku dokumentaciju. Ukoliko ne dobiju dokumentaciju, onda se sigurno nešto krije. Zato je moj savet, ako žele da saznaju šta je istina, da traže kompletan prepis medicinske dokumentacije, da to zavedu kroz arhivu i pravnu službu ćuprisjke bolnice. Po zakonu, oni to moraju da dobiju. Ovakvi slučajevi u zdravstvu, reflektuju se na sve medicinske radnike u Srbiji, a prava istina je da velika većina svoj posao radi odgovorno i svojim angažovanjem popunjava rupe u sistemu. Pogotovo u sadašnjoj situaciji posle kovida, kada nema novca i gde nemamo sa čime da radimo. Zato, ovo treba isterati do kraja,“ podvukao je dr Panić.

Povodom slučaja pacijenta Marka Stojanovića i pokretanja unutrašnje kontrole u Opštoj bolnici u Ćupriji, zatražili smo i stav Lekarske komore Srbije, ali do objavljivanja ovog teksta,  od njih nismo dobili dogovor.

****

BONUS VIDEO: Dr Rade Panić i Zoran Ilič – Ministarstvo mora da reaguje zbog propisanih mera štednje

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare