Niš, 04.11.2022. Štrajk, protest upozorenja, podzemni prolaz
Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

Zaposleni i vlasnici radnji u novom podzemnom prolazu u Nišu stupili su danas u štrajk upozorenja, zbog kako kažu "neviđenog" pritiska Poreske inspekcije.

Svi lokali će biti zatvoreni svakog dana od 9.00 do 10.30 časova, sve do ispunjenja zahteva, odnosno sve dok ne kontrole poreskih inspektora ne bude svedeni u normalne okvire.

Vlasnici radnji naglašavaju da su poslednjih šest meseci izloženi „terororu“ inspekcije, kažnjavanju i zatvaranju za svaku sitnicu. Ističu da im inspektori zatvaranju radnje na 15 dana ili tri meseca za višak u kasi od 50 ili 100 dinara, za manjak od dve koka kole ili poklanjanja jednog dugmeta mušteriji. Prema njihovim rečima, inspektori dolaze bez legitimacija, maskirani i prerušeni. Kažu da su nedavno imali slučaj da su dve inspektorke kontrolisale radnje tako što je jedna glumila „ucveljenu“ udovicu, a druga njenu rođaku koja je kupovala „crninu“. Kazne pljušte i ukoliko se u ruke kupca prvo da kusur, a onda fiskalni račun.

Niš, 04.11.2022. Štrajk, protest upozorenja, podzemni prolaz
Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

Vlasnik ranje u podzemnom prolazu Milan Petrović kazao je za Novu.rs da protest vlasnika i radnika ispred Gradske kuće i sastanak kod gradonačelnice Niša Dragane Sotirovski nisu dali rezultat, tako da su se odlučili za svakodnevne štrajkove upozorenja.

Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

„Gradonačelnica nam je rekla da kontrole nisu u nadležnosti Gradske uprave, nego republičke inspekcije. Kada je takva stvar odlučili smo da pozovemo i preduzetnike iz drugih gradova u Srbiji da se zajedno borimo protiv ovog neviđenog pritiska. Ukoliko to ne možemo da dobijemo, neka nam država obezbedi posao u nekoj fabrici. Neka otvore fabriku sa 500 radnih mesta i mi ćemo svi tamo da pređemo da radimo, jer ko bi nas drugi sada zaposlio kada svi imamo između 40 i 50 godina“, izjavio je Petrović.

PROČITAJTE JOŠ

Vlasnici radnji istakli su sve veći broj njihovih kolega odustaje od posla i zatvara radnje, što se može videti i po sve većem broju zatvorenih lokala.

Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

„Ko ovo može da podnese. Zatvore vam radnju na 15 dana ili tri meseca, a za to vreme morate da plaćate zakup, radnicima platu, poreze, doprinose. Na sve to još vam i stigne kazna od 50.000 do 100.000 dinara. Vradnji u čitavom gradu strepe od svakog dolaska inspekcije jer mnogi od inspektora dolaze sa namerom da ih zatvore. Ne tražimo povlastice, samo iste aršine za sve. Onako kako kontrolišu radnje u tržnom centru „Delta planet“, da tako i nas kontrolišu“, izjavila je Nišlijka koja je želela da ostane anonimna.

Ona je istakla da je u interesu i države da radnje ostanu da rade, da na biro ne bi otišlo 300 vlasnika radnji i još 600 radnika.

BONUS VIDEO Koga lovi poreska kroz turističke aranžmane?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare