Foto: Predrag Petrović

Fabrika namenske industrije Zastava oružje neće morati da izmiri dug od 2,6 milijardi dinara gradu Kragujevcu, jer je lokalna samouprava donela odluku da ga otpiše i konverzijom pretvori u osnovni kapital, piše danas Politika.

Na osnovu te odluke, grad Kragujevac će postati jedan od vlasnika Zastava oružja, a odluka o konverziji je zasnovana na zaključku Vlade Srbije iz avgusta.

Potraživanja grada Kragujevca od 2,6 milijardi dinara odnose se na neostvarene prihode lokalne samouprave po osnovu poreza na imovinu i zarade zaposlenih, koje Zastava oružje nije uplatila do 31. decembra 2016. godine.

Pročitajte još:

Sa obavezama od oko 10 milijardi dinara Zastava oružje je jedan od najvećih poreskih dužnika u Srbiji, duguje i po drugim obavezama, a najveći poverioci su kragujevačka Energetika, gradska toplana u državnom vlasništvu, Fond za razvoj Republike Srbije i Fond penzijsko-invalidskog osiguranja.

Sa neizmirenim poreskim obavezama i različitim dugovanjima suočene su i ostale vojne fabrike u Srbiji, zbog čega je Vlada u julu donela zaključak po kome i državna potraživanja treba pretvoriti u osnovni kapital preduzeća, podsetila je Politika.

BONUS VIDEO Auto kuća „Zastava“ propada u ulici Mije Kovačevića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare