Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

Vlasnici i radnici radnji u podzemnom prolazu u Nišu protestovali su danas ispred Gradske kuće zbog kako su kazali „terora“ inspekcije, prvenstveno poreskih inspektora. Oni su istakli da su poslednjih šest meseci izloženi „nenormalnoj“ represiji i zatražili da imaju isti tretman kao i preduzetnici u ostalim gradovima u Srbiji. Prema njihovim rečima, ni u jednom drugom gradu u našoj zemlji, vlasnici radnji i preduzetnici nisu suočeni sa „pritiskom“ sa kakvim se suočavaju Nišlije.

Srećko Mladenović rekao je za Novu.rs da su na meti inspektora prvenstveno radnje u starom i novom podzemnom prolazu, ali da nisu pošteđeni i ostali „sitni“ privatnici.

„Niko nije protiv toga da nas kontrolišu, ali u nekim normalnim granicama. Oni nas zatvaraju  za 50 ili 100 dinara viška u kasi, a pri tom u radnji nema ni jednog artikla koji toliko košta, već su svi iznad 1.000 dinara. Prvo zatvaranje je 15 dana, a drugo tri meseca. Za to vreme morate da plaćate kiriju, radnike, svoje doprinose i plus ide kazna kod sudije od 50.000 do 500.000 dinara. Ko to može da plati“, zapitao je Mladenović.

On je kazao da niko ne zna razlog takvog pritiska na privatni sektor i rekao da među inspektorima ima vrlo korektnih i vrlo nekorektnih.

Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

„Inspektor koji uđe u radnju treba da se legitimiše i predstavi, a oni se maskiraju da bi naplatili kaznu i zatvorili radnju. To je bruka i sramota. Većina inspektora je korektna, ali ima i onih koji dalaze sa namernom da zatvore radnju“, istakao je Mladenović.

Jedan od učesnika protesta podsetio je da u starom i novom podzemnom prolazu ima više od 300 radnji, a svaka ima po dva radnika.

„Svi ti radnici će otići na biro, ukoliko nam se inspektori „ne skinu sa grbače“. Ko će onda da im pronađe posao, ni Kinezi više ne zapošljavaju radnike. Situacija je alarmantna, a ne znamo razlog. Radimo legalno, imamo sve papire, radnici su prijavljeni, ali oni traže „dlaku u jajetu“. Čoveku su zatvorili radnju za dve koka kole manjka. Dobio je tromesečnu zabranu rada i kaznu od 500.000 dinara. Rešili su po svaku cenu da nas zatvore“, izjavio je vlasnik radnje koji je želeo da ostane anoniman.

Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

On je kazao da će se vlasnici radnje boriti svim sredstvima protiv „represije“ kojoj su izloženi, a koja ne postoji ni u jednom drugom gradu u Srbiji.

„Borimo se za iste aršine, da ne vrše presiju nad nama. Borimo se za normalne kontrole kao i svuda, a ovo je sada nešto „nenormalno“. Ne možemo da dozvolimo da nas zatvore, makar svi odjavili radnje. To smo jednom uradili pre 15 godina pa su „stavili prst na čelo“ i pustili nas da radimo normalno“, istakao je Nišlija koji godinama ima radnju u podzemnom prolazu.

Učesnici protesta su takođe istakli da se od radnji izdržavaju čitave porodice, a vlasnici, za razliku od prodavaca na buvljaku, plaćaju državi sve propisane dažbine. Istakli su i da su jedva „pregurali“ period tokom korone, jer tri meseca nisu mogli da rade, a sada se suočavaju sa još većim problemom.

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski obećala je da će u toku dana razgovarati sa predstavnicima vlasnika radnji.

BONUS VIDEO Novi protest Roma u Nišu: „Nema struja – nema mir“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar