Svakim danom se povećava broj gradova i opština u Srbiji u kojima se održavaju protesti protiv rudarenja litijuma u Srbiji. Nova okupljanja građana zakazana su u Bajnoj Bašti, Obrenovcu, Kruševcu i Lazarevcu. Nova.rs prenosi novu ažuriranu listu gradova u kojima će naredne nedelje građana pokazati da su protiv otvaranja rudnika litijuma.

U Osečini je za danas u 19 časova, kako je na društvnim mrežama pod nazivom „Srbija se umiriti ne može“ objavila grupa Čuvari vatre, zakazan skup građana koji su protiv iskopavanja litijuma.

U ponedeljak, 5. avgusta, skupovi sa istom idejom bi trebalo da se održe u Boru sa početkom u 18 časova, dok će sat kasnije, u 19 časova početi skupovi u Smederevu, Rači, Rekovcu i Bresnici.

U Pančevu i Topoli protesti protiv rudarenja litijuma Foto:N1

U Jagodini je protest u utorak od 19 časova, kada će svoj glas protiv otvaranja rudnika litijuma dići i građani Inđije i Sremske Mitrovice, dok će se sat kasnije održati i protest u Kniću.

Za sredu, 7. avgust u 19 sati planirani su protest u Kragujevcu i Novom Sadu, kada će okupljanje biti i u Bajnoj Bašti i Obrenovcu.

U četvrtak, 8. avgusta,  u 19 časova nezadovoljstvo zbog namere vlasti da se u Srbiji otvori rudnik litijuma pokazaće stanovnici Gornjeg Milanovca, Subotice, Smederevske Palanke i Kruševca.

U Nišu i Čačku protesti su zakazani za petak u 19 časova, kada su planirana okupljanja i u Vranju i Lazarevcu.

I u subotu, 10. avgusta, protest će se održati u Beogradu sa početkom u 19 časova. Prethodnih dana protesti su, između ostalog, održani u Loznici, Valjevu, Šapcu, Aranđelovcu i Kraljevu.

Inače, 10. avgusta, ističe rok koji je Savez ekoloških organizacija Srbije još na prvom protestu 28. juna u Loznici, dao Vladi da donese zakon o zabrani rudarenja litijuma u celoj zemlji.

Tokom juna aktiviran je ponovo projekat „Jadar“ koji podrazumeva da međunarodna kompanija „Rio Tinto“ otvori rudnik litijuma u okolini Loznice.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar