Foto: Nova.rs, Privatna arhiva

Ne postoji način da dobijete slučaj protiv lekara na Sudu časti jer Lekarska komora Srbije, njeni nadređeni, predsednici suda, direktori, zamenici, Ministarstvo zdravlja, čuvaju leđa jedni drugima, pa su tako i posle smrti moje majke i dokaza nekoliko veštaka o krivici lekara, dozvolili da slučaj zastari. Menjali su sudije i sve činili da priču zataškaju, što su na kraju i uspeli, revoltirano za Nova.rs priča hirurg dr Marko Lens, svetski stručnjak u oblasti melanoma, koji živi u Londonu, a čija je majka Lj. I. (72) u avgustu 2020, četiri dana po otpustu sa Klinike za psihijatriju Kliničkog centra Srbije, tragično preminula.

Pročitajte još:

Neposredno posle njene smrti, dr Lens pokrenuo je postupak pred Sudom časti protiv grupe lekara sa Klinike za psihijatriju KCS, koje smatra odgovornim, a njegovo mišljenje potvrdili su izveštaji (u koje je naša redakcija imala uvid) nekoliko veštaka, koji se poklapaju u zaključku da je pacijentkinja neadekvatno i nepravilno lečena i otpuštena iz bolnice pre vremena.

Doktor je tužio nadležne lekare sa klinike, a Sud časti je pokrenuo postupak zbog osnova sumnje nesavesnog lečenja, povrede Zakona o zdravstvenoj zaštiti i povrede Etičkog kodeksa Lekarske komore Srbije (LKS). Uprkos njegovom trudu da dokaže da je osoblje bolnice odgovorno za smrt pacijentkinje, što su potvrdili i veštaci, a sa istim se složile i sudije, slučaj je zastareo, a lekari nikada nisu proglašeni krivima, niti su trpeli sankcije.

“Sa Lekarskom komorom vodim ‚rat‘ već dve godine, jer su protiv mene svi, i lekari u Komori i kolege sa psihijatrije i oni koji vode Sud časti. Jedni drugima čuvaju leđa, tu ‚ruka ruku mije‘, pa kad krenete na bilo koga od njih, svi zajedno uzvraćaju. Nakon što sam podneo prijavu protiv lekara koji su lečili moju pokojnu majku, krenuo je haos. Dobio sam i mišljenje nezavisnog sudskog veštaka koji je potvrdio moju pretpostavku, da je majka pogrešno lečena, ali su se u LKS ponašali jezivo, jer je doktorka sa klinike, koja je bila ordinirajući lekar, bliska sa ministrom Zlatiborom Lončarom. Tadašnji direktor LKS Milan Dinić, takođe je činio sve da spreči suđenje, a dr Snežana Kuzmanović, predsednica Suda časti, nije dozvoljavala da javnost prati ročišta“, priča dr Lens.

Dr Marko Lens Foto: Privatna arhiva

Posle tri nedelje na Klinici za psihijatriju KCS, majka doktora Lensa, izašla je u drastično lošijem stanju.

„Ona je u užasnom stanju otpuštena iz bolnice, a samo četiri dana kasnije je tragično preminula. Molio sam da je ponovo prime, da je vrate u bolnicu, kada je dva dana po izlasku popila ‚višak‘ tableta, ali su lekari ponavljali da je ona dobro, da izmišlja i samo želi da privlači pažnju, i da je pustimo da odmori. Majka za tri nedelje nijednom nije imala razgovor sa psihijatrom, a primljena je zbog depresije, a imala je i urinarnu infekciju, koja može da utiče na gubitak razuma kod ljudi u njenim godinama. Kada sam pitao za infekciju, opet su ponovili da umišlja, da bih tek nekoliko nedelja kasnije, preko svojih veza, dobio dokument, da joj je urađena urinokultura, ali da nikada nije dobila terapiju. Napravljene su silne greške u vođenju unutrašnje, ali i spoljašnje kontrole na klinici. Komora se bunila kada sam podneo tužbu protiv lekara, a kada sam podneo izveštaj veštaka nisu ga usvojili, već su tražili da njihov veštak donese mišljenje. Niko nije želeo da se prihvati ovog slučaja jer bi to značilo da će po prvi put u istoriji morati da donesu odluku kojom će kazniti lekare, svoje kolege“, naglašava dr Lens.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Tokom boravka u bolnici 2020., LJ. I. nije dobila nijedan lek za srce, koji je bio u sklopu njene svakodnevne terapije, niti je imala dodatne preglede, ističe doktor.

„Samo su je nekoliko puta pitali ‚Imate li crne misli?‘, neverovatan metod lečenja. Imala je pravo na jedan poziv dnevno i svaki dan me je zvala i govorila da se njom niko ne bavi, a meni su lekari pričali da je dementna, da izmišlja i privlači pažnju. Oni se međutim ne bave pacijentima, ne pojavljuju se na poslu, nikad ih nema. Posete su bile zabranjene, nisam mogao da uđem u bolnicu, mogao sam samo da ostavim banane, keks, cigare i sok na portirnici, i da odnesem čist veš, a uzmem prljav“, seća se doktor Lens.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Lekari sa Klinike za psihijatriju bojkotovali su Sud časti.

„Oni se nisu pojavljivali, sa njima nije bilo moguće razgovarati i niko ih za to nije kaznio. Jedan od lekara je čak izjavio da mu ne pada na pamet da se pravda Sudu časti, što pokazuje koliko poštuju institucije. Kad su sudije uvidele da sam u pravu i kada su i njihovi veštaci doneli isto mišljenje, kao i moji, bili su na korak od donošenja presude, ali onda su sa Klinike uzeli advokata Stefana Jokića, koji je često imao neprimerene komentare u vezi i mene i sudija, pa samouvereno izjavio da će slučaj zastareti, a da će se on lično za to postarati. Tadašnji direktor LKS, dr Dinić tražio je od sudija da odbace slučaj, ali su oni odbili. Zbog svega toga je dr Snežana Kuzmanović raspustila Sud časti, sve ih je rasterala i dovela nove, poslušne ljude, a ovi koji su shvatili o čemu se radi napisali su protestno pismo i poslali ga svim učesnicima u slučaju. Napisali su da su bili pod ogromnim pritiskom, da su poniženi, zgroženi što moraju da se sklone jer nisu uradili ono što je od njih traženo“, naglašava naš sagovornik, hirurg iz Londona.

Foto: Privatna arhiva

Redakcija Nova.rs imala je uvid u pismo, koje su u LKS obeležili kao „strogo poverljivo“.

„Mislili su da je stiglo samo njima, ali svi imamo taj papir. Zastarelost stupa na snagu dve godine od početka suđenja, što je već isteklo, tako da je advokat Jokić, nažalost, obavio šta je planirao. Posle svega sam podneo i krivičnu prijavu, ali ovde ništa ne možete da završite, jer je Srbija toliko korumpirana, da dokazi ne znače ništa“, razočarano zaključuje dr Lens.

Jedna od sudija u ovom slučaju bila je dr Jasmina Kukobat, specijalista Opšte hirurgije, koja za Nova.rs kaže da su sve sudije smenjene malo pre donošenja odluke.

Foto: Privatna arhiva

“Skinuti smo sa funkcija, raspušteni, a postupali smo po zakonu i pravilniku sve vreme. Doktor Lens je uvek dolazio na ročišta, bio je pristojan i kolegijalan, ali lekari sa psihijatrijske klinike se nisu pojavljivali. Uopšte nisu bili dostupni za razgovor. Održali smo pet ročišta, a nismo imali priliku da sa njima razgovaramo, jer se umešalo Ministarstvo zdravlja, potom i advokati, posebno Stefan Jokić, koji je više puta tražio naše izuzeće i na kraju ga je i dobio. Doktorka Kuzmanović, predsednica Suda časti, naša je koleginica, a nakon što smo na osnovu mišljenja veštaka i svedočenja zaključili da je pacijentkinja pogrešno lečena i hteli da učnimo sve kako bismo sprečili mogućnost zastarevanja slučaja, ona je napisala da smo neprofesionalni i pristrasni. Bili smo očajni, jer to što je uradila je presedan. U taj slučaj umešale su se i neke lične stvari, ali to ne bi smelo da ima veze sa predmetom. Nažalost to je i presudilo”, kaže dr Kukobat.

Foto: Privatna arhiva

Niko nije želeo da ima veze sa ovim slučajem.

“Nas troje sudija smo jedini pristali da učestvujemo. Bilo je samo važno da sudije ne poznaju okrivljene i onoga ko podnosi prijavu. Nametnuto nam je da tražimo veštake, a kada smo ih našli, dobili smo izveštaj koji se u potpunosti poklopio sa mišljenjem veštaka kojeg je platio dokotor Lens. Sve je bilo jasno i trebalo je samo da donesemo odluku. Onda je usledilo naše izuzeće i sudija nas je raspustila. Potom smo napisali pismo i poslali svima koji su učestvovali u ovom fijasku, kako bismo objasnili šta se dogodilo i koliko smo poniženi. Sudije koje su postavljene posle nas, dozvolile su da slučaj zastari i na tome se sve završilo, kao i obično”, zaključuje dr Kukobat.

Foto: Privatna arhiva

Na naša pitanja u vezi slučaja doktora Lensa i lečenja njegove pokojne majke, u Lekarskoj komori Srbije i u Sudu časti, odnosno Regionalnoj lekarskoj komori Beograda, nisu odgovorili do objavljivanja ovog teksta.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare