Foto:Shutterstock/Vesna Lalić/Nova.rs/TANJUG/ JADRANKA ILIC

Lekarske greške sa smrtnim ishodom, promocija alternativne medicine, borba protiv vakcinacije, negiranje pandemijskog virusa, omalovažavanje i uvrede na račun pripadnika LGBT populacije, razlozi su za oduzimanje licence zdravstvenom radniku, što je, između ostalog, posao Lekarske komore Srbije (LKS). Međutim, ova organizacija, koja je nekada uživala poštovanje, danas je “produžena ruka vlasti”, u koju se svakog meseca sliva blizu 20 miliona dinara, koje uplaćuju članovi – lekari, za čije je potrebe Komora - nema.

Pročitajte još:

Kilometarske su liste slučajeva u kojima LKS nije reagovala, iako je po Zakonu bila u obavezi, a niko ne zna kada se Etički odbor ove organizacije poslednji put sastao, radi donošenja odluka, od kojih bi mnoge uticale na dalji rad zdravstvenog sistema Srbije.

“Svi koji su završili medicinu, a hteli bi da se bave zdravstvenom strukom morali bi da imaju licencu izdatu od strane svoje komore, a zakonska obaveza komore je da obezbedi svojim članovima da rade u zakonom garantovanim uslovima, odnosno trebalo bi da se bori za prava lekara. LKS ima i drugu funkciju, a to je da kroz nju deluje Etički sud, koji odlučuje o oduzimanju licenci lekarima koji su prekršili kodekse i pravilnike. Nažalost, vidljivo je da ni Etički sud Komore, niti ostali organi, ne rade svoj posao. Jedino pametno što je Komora učinila jeste uplata osiguranja od lekarske greške, što znači da ukoliko lekar bude optužen, osiguranje podmiruje advokatske troškove. Naravno, i tu je bilo manipulacija sa novcem, a jasno je i da velikoj većini članova takva zaštita nikada neće biti potrebna”, kaže za Nova.rs dr Rade Panić, predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije.

Najveća zamerka Komori je ponašanje rukovodećih članova tokom pandemije. Naime, oni nisu reagovali na izjave doktora Branimira Nestorovića o koronavirusu, a kada su brojni lekari savetovali korišćenje ivermektina u lečenju od kovida, a neki čak učestvovali u protestima protiv vakcinacije, Komora se nigde nije čula.

Foto: NOVA S

Najnoviji primer je doktor Borislav Antonijević, ginekolog – akušer u GAK Narodni front. On je nedavno u jednoj televizijskoj emisiji izjavio da je „Homoseksualnost bila i ostala bolest. I naravno, može da se leči kao i svaka bolest“, čime je svesno uvredio pripadnike LGBT populacije. Podsetimo, ginekolog Antonijević, predstavnik je i ozloglašene vajber grupe „Lekari i roditelji za nauku i etiku“, čiji članovi su se oštro zalagali za korišćenje ivermektina u lečenju od koronavirusa i protivili se vakcinaciji. Antonijević, kojeg brojne kolege opravdano nazivaju i šarlatanom, je čak jednom prilikom izjavio, da je „jedina razlika između vakcinisanih i nevakcinisanih, što nevakcinisani ne mogu da umru od vakcine“. O njegovim stavovima koje neretko i nekažnjeno iznosi u javnost, LKS se nijednom nije izjasnila, a licenca mu je, i dalje, netaknuta.

Komora je, naime, po prijavi zdravstvene inspekcije, a po službenoj dužnosti, pokrenula u novembru 2021., postupak pred sudovima časti LKS protiv 18 lekara, za koje postoji osnovana sumnja da su savetovali i lečili pacijente od kovida-19, lekom „ivermektin“. Međutim, od tada do danas, ovaj slučaj se nije pomerio sa mesta.

Dr Borislav Antonijević Foto: Jadranka Ilić/Tanjug, Nemanja Jovanović/Nova.rs

“Ne možemo ništa da očekujemo od Komore, jer plašim se ipak da je potpala pod uticaj vlasti i da su sada samo njihova ‘produžena ruka’”, kaže dr Panić.

Takođe, biti član LKS nije nimalo jeftino, a od 35.000 licenciranih lekara u Komori, mesečno se u budžet ove organizacije sliva i do 20 miliona dinara za članstvo.

“Svakog meseca članovi LKS plaćaju 0,8 odsto od zarade, koliko ih košta članarina, a obavezna je dok god rade u zdravstvenom sistemu. Moja osnovna plata je 120.000, pa izračunajte koliko je to novca svakog meseca, a članarina je minimum 500 dinara i plaća je na desetine hiljada lekara u Srbiji“, navodi dr Panić.

Nikome naravno nije palo na pamet da deo tog ogromnog novca uloži u zdravstvene ustanove širom zemlje, koje su već godinama u stanju raspadanja.

Kovid bolnica u Vranju Foto: Nova.rs

“Tako bi nam omogućili bolje i lakše uslove za rad, što bi se sigurno pozitivno odrazilo i na lečenje pacijenata”, kaže naš sagovornik.

Da situacija ne ide na bolje, govori i činjenica da je u junu ove godine, mesto direktora LKS pripalo čoveku protiv kojeg se vodio sudski postupak za ubistvo pacijentkinje, ginekologu-akušeru dr Miodragu Staniću.

Dr Stanić je prvi put pokušao da dobije funkciju u LKS još 2014. Za kandidaturu je bilo potrebno da skupi samo deset potpisa, a sam je sebe predložio za kandidata direktora Komore.

Podsetimo, ginekolog-akušer dr Miodrag Stanić, radi kao privatnik, a vlasnik je i osnivač Medicinskog Sistema Beograd (MSB). Staniću je deset godina suđeno zbog smrti pacijentkinje Jelice Panić, iz Paraćina. Vest o njenoj tragičnoj smrti, 2010. godine, potresla je Srbiju. Tokom rutinske ginekološke intervencije, na privatnoj klinici doktora Stanića, Jelica je pala u komu. Sa teškom kliničkom slikom prebačena je na VMA, gde je priključena na aparat za veštačko disanje. Preminula je posle devet dana.

Jelica Panić i Miodrag Stanić, Foto: Arhiva

Privatni lekari su izgleda favoriti u izboru direktora Lekarske komore. Naime, prethodni direktor LKS dr Milan Dinić, takođe je vlasnik privatne zdravstvene ustanove, Doma zdravlja “Vizim”, koji se u proteklih nekoliko godina vidno proširio, pa sad postoji čak šest zgrada u Srbiji, od toga su tri u Beogradu. Koliko će klinika imati “Medicinski sistem Beograd” doktora Stanića, do kraja njegovog mandata, ostaje da vidimo.

Na naša pitanja o postupcima za oduzimanje licenci, ali i o članovima i finansijskim izveštajima Komore, iz LKS nisu odgovorili do zaključenja ovog teksta.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar