Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

"Od početka pandemije koronavirusa istaknute zdravstvene institucije u Srbiji ćute i ne rade ništa da pomognu svojim građanima, pa ne treba da se čude kad uvaženi lekari poput profesora Neškovića odbijaju priznanja onih, koji nisu zaslužili da bilo koga nagrađuju", priča za Nova.rs prof. dr Dagan Delić, infektolog i član Izvršnog odbora udruženja Ujedinjeni protiv kovida.

„Od početka pandemije koronavirusa istaknute zdravstvene institucije u Srbiji ćute i ne rade ništa da pomognu svojim građanima, pa ne treba da se čude kad uvaženi lekari poput profesora Neškovića odbijaju priznanja onih, koji nisu zaslužili da bilo koga nagrađuju“ priča za Nova.rs prof. dr Dagan Delić, infektolog i član Izvršnog odbora udruženja Ujedinjeni protiv kovida.

Odbijanje nagrade Lekarske komore Srbije je, smatra dr Delić, moralni čin profesora Neškovića.

„Odavno pričam o zaveri ćutanja pojedinih zdravstvenih institucija u Srbiji, koje bi trebalo da reaguju na sve što se dešava u našem zdravstvu, a posebno u vreme pandemije, a nigde ih nema kad su nam najpotrebnije. Među njima je Lekarska komora Srbije, ali i Zdravstveni savet Srbije, Epidemiološka sekcija srpskog lekarskog društva i mnoge druge za koje verovatno niko nije ni čuo, jer se ne oglašavaju, samo ćute i prave se da ne postoje. To je za mene svo ovo vreme neprihvatljivo. Samim tim, akt kolege Neškovića je odgovoran i visoko moralan potez jednog intelektualca koji shvata problem i insistira na većem angažovanju tela kakvo je LKS. Prijatelji smo i dobro ga poznajem, pa je za mene njegova reakcija očekivana“, kaže prof. dr Delić.

Niko ništa ne zna o pomenutoj nagradi, niti bismo saznali detalje, smatra on, da se kolega nije javno oglasio.

„Ne znamo koji su bili kriterijumi za odabir imena nagrađenih. Ne zna se ni ko je bio u komisiji, sve je pod velom tajne. Tek kada je kolega Nešković odreagovao, saznali smo i da postoji neko nagrađivanje od strane Komore. Voleo bih da znam suštinu te akcije i koje je to telo koje odlučuje. Retkost je da neko odbije javno proiznanje. Predsednik Vučić je recimo dao mnogim lekarima odlikovanja, pa je većina prihvatila. Ovde je problem što smatramo da je zadatak LKS da pomognu u borbi protiv pandemije, a ne samo da dele nagrade. Nemam ništa protiv dodele priznanja, ali to nije njihov najvažniji zadatak. Dali su članovima Kriznog štaba slobodno manevarsko polje, da oni odlučuju o svemu, a to je veliki etički i moralni problem, preko kojeg ne mogu da pređem“ naglašava profesor Delić.

U situaciji u kakvoj se našla naša zemlja i njeni građani, sve umne glave koje postoje u sistemu zdravstva, trebalo je da budu uključene u odluke o strategiji za borbu protv koronavirusa.

„U pitanju je problem celog društva, koji se tiče svih zdravstvenih institucija. Tako se radi u zdravorazumskim državama, a ne kao kod nas, da se u uskom krugu sva pitanja rešavaju. Članovi Kriznog štaba su agresivne neznalice, kako sam ih ranije nazvao. Predsednik je rekao da će poslušati šta govore stručnjaci, a nije bilo tako u praksi. Struka se nije poštovala. Štabu je trebala pomoć sa strane, a nisu konsultovali druge institucije i pitali za savet. Krizni štab je bio zatvoren i dalje je, za sve predloge i sugestije. Lekari koji su deo udruženja Ujedinjeni protiv kovida, stalno izlaze sa predlozima, idemo u susret problemu, predlažemo preventivne mere, jer epidemiologija je preventivna grana. Nisu usvojili nijedan naš predlog“ kaže dr Delić, profesor Medicinskog fakulteta.

Na ostalim zdravstvenim radnicima, koje će LKS nagraditi, je da odluče da li će prihvatiti priznanje.

„Podržavam što žele da pohvale kolege, ali smatram da LKS nisu zaslužili da budu ti koji će dodeljivati nagrade. U osnovi bi trebalo da oni budu to telo, ali nemaju moralni kredibilitet“ kaže prof. dr Delić.

Podsetimo, na sajtu udruženja građana „Ujedinjeni protiv kovida” (UPK) juče je objavljeno saopštenje u kojem se navodi da prof. dr Aleksandar Nešković odbija nagradu, koju mu dodeljuje Lekarska komora Srbije za istaknuto angažovanje u borbi protiv koronavirusa (COVID-19).

Utisak nedelje: Sofija Mandić, Milanko Šekler i Dragan Delić

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare