Batajnica, kovid bolnica, Klinički centar Vojvodine, Gradski zavod za plućne bolesti i tuberkulozu
Foto: Goran Srdanov/Nenad Mihajlović/Nova.rs/Google maps

Na spisku od oko 300 lekara kojima je Lekarska komora Srbije dodelila nagrade za borbu protiv korona virusa, svega je nekoliko pulmologa iz Univerzitetskog kliničkog centra Srbije koji su samo povremeno radili u kovid bolnici u Batajnici, ustanovi koja je za godinu dana rada zbrinula oko 15.000 pacijenata. Među onima koji su svakog dana vodili "rovovsku" borbu u Batajnici, ali i u Zavodu za plućne bolesti i Kliničkom centru Vojvodine - nema nijednog nagrađenog, saznaje portal Nova.rs.

Lekarska komora Srbije objavila je spisak od oko 300 lekara koji su nagrađeni za angažovanje u borbi protiv Kovid 19. Kako saznajemo, na tom spisku zaobiđeni su svi oni koji nisu samo povremeno boravili u pomenutim kovid bolnicama, već su svakoga dana od početka epidemije lečili najteže bolesnike.

Bolnica u Batajnici za godinu dana rada primila je oko 15.000 pacijenata, a na spisku nagrađenih lekara samo je nekoliko pulmologa Univerzitetskog kliničkog centra Srbije, koji su povremeno radili u ovoj ustanovi. Na spisku nema ni lekara iz Zavoda za plućne bolesti, a kako navodi naš izvor, „zaslužnih“ nema ni u Kliničkom centru Vojvodine.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs
„Poražavajuće je da se ne vrednuje rad onih koji su najzaslužniji u borbi protiv pandemije, da među nagrađenima nema onih koji su svakog dana, bez izuzetka, odlazili u ovu bitku. Uprkos tome što nisu ni pulmolozi ni epidemiolozi, a morali su hitno da nauče da se bore sa virusom. Na spisku nema nijednog od 149 anesteziologa iz UKC, koji su u lečenju korone i uključivanju respiratora svakako bili najpotrebniji. Tu nema nijednog gastroenterologa, kardiologa, ORl specijalista, ginekologa, dermatologa … Svih onih koji su zbog drugačije struke i specifičnosti posla morali da se u Batajnici hitno uče novim znanjima i bore sa pandemijom“, kaže sagovornik portala Nova.rs.
„Nema onih mladih koji izgaraju i koji će otići iz zemlje, jer se ne prepoznaje njihov rad“, napominje naš izvor.

Da podsetimo, jedan od nagrađenih, profesor doktor Aleksandar Nešković nedavno je odbio da primi nagradu, o čemu je naš portal takođe pisao.

doktor Aleksandar Nešković Foto:medija centar beograd

“Ovom prilikom želim da vas obavestim da odbijam da primim nagradu Lekarske komore Srbije za „istaknuto angažovanje u borbi protiv kovid 19″. Smatram da tokom čitavog trajanja epidemije, Lekarska komora Srbije nije ni izbliza dovoljno učinila da zaštiti interese lekara i pacijenata i da je svojom neaktivnošću i neprincipijelnošću doprinela stvaranju atmosfere nepoverenja prema medicinskoj nauci i struci i otvorila prostor za nesmetano divljanje antivaksera i nestručnih kolega u medijima“, napisao je Nešković obrazlažući svoju odluku i dodao:

„Nastala atmosfera nepoverenja i opšte konfuzije je, po mom mišljenju, značajno doprinela povećanju oboljevanja i umiranja od kovida 19. Lekarska komora Srbije, naravno, nije jedina odgovorna za ovakav razvoj situacije, ali, po mom dubokom uverenju, odgovornost koju sigurno ima je diskvalifikuje da dodeljuje bilo kakva priznanja za angažovanje lekara u borbi protiv pandemije“, napisao je Nešković, posebno naglašavajući to što se Lekarska komora Srbije Lekarske komore nije javno ogradila od brojnih neprofesionalnih istupa Branimira Nestorovića u medijima, u to vreme aktivnog člana Kriznog štaba i redovnog profesora Medicinskog fakulteta u Beogradu.

Naime, profesor Nestorović je od početka epidemije u brojnim javnim istupima iznosio naučne neistine, besmislice, nipodaštavao i ismevao opasnost od epidemije i javno promovisao neprimerene obrasce ponašanja, što je doprinelo nekontrolisanom širenju epidemije u Srbiji, masovnom oboljevanju i umiranju stanovništva i, kasnije, lošem odzivu vakcinaciji.

Ovim povodom je reagovao i direktor Lekarske komore Srbije Milan Dinić.

Milan Dinić Foto: N1

„Izuzetno poštujemo profesora Neškovića, a njegove kritike na naš rad su dobrodošle. Ipak, važno je shvatiti da Komora ima različita tela koja donose odluke u ime svih lekara Srbije i predstavljaju konsenzus mišljenja, a ne lični stav. Sa pažnjom se razmatraju sva različita mišljenja i Komora jeste mesto za njihovu razmenu. Žao mi je što je ova nagrada sada dospela u neki drugačiji kontekst, jer je cilj bio da pohvalimo i zahvalimo se kolegama koji su spašavali živote. Želimo da povratimo ugled našoj profesiji i upravo zalaganje i posvećen rad kolega je put ka tome“, rekao je Dinić.

BONUS VIDEO: Nova.rs u Batajnici među najtežim kovid pacijentima

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram