U deset časova počela je blokada poljoprivrednika u Mrčajevcima na Ibarskoj magistrali. Kažu da će protesti trajati do ispunjenja zahteva, a na svaka dva sata, propuštaće kolone sa vozilima iz pravca Beograda, Čačka, Kragujevca i Kraljeva po šezdeset minuta. U jednom momentu, zaustavljen je autobus sa đacima i nastavnicima iz Severne Makedonije, a vozač je u znak solidarnosti preprečio put.

Vodič puta i profesori kažu da im nije teško da sačekaju dva sata.

„Mi znamo sve muke poljoprivrednika i seljaka“, kažu za Novu.

Pročitajte još:

Poljoprivrednici neće odustati dok im se ne ispuni svih sedam zahteva.

Radovan Spasojević Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

Vojin Dimitrijević ima 20 mlečnih grla i od toga živi njegova porodica.

„Stanje je veoma teško. I dalje tražim da otkupna cena bude 78 dinara po litru i redovniju isplatu. Mleko predajem jednoj kraljevačkoj mlekari. Moram da spremim silažu što je na godišnjem nivou ko Svetog Petra kajgana. Radimo za džabe. Ovo je sramota za svakog seljaka i poljoprivrednika. Para nigde“, zaključuje Dimitrijević iz sela Bečanj nadomak Čačka.

Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

Radovan Spasojević iz Bresnice se bavi ratarstvom.

„Radim ukupno 30 hektara, pšenice, kukuruza i suncokreta. Problemi su zastarela mehanizacija, skup repromaterijal, nezagarantovana otkupna cena i pogrešna agrarna politika. Zahtevamo cene kao na budipeštanskoj berzi što je i stav sedam udruženja poljoprivrednika“, kaže naš sagovornik.

Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

Inače, u Mrčajevcima je veliki broj policije kako u civilu, tako i u uniformama. Tu je i načelnik Policijske uprave Čačak Draško Darijević.

BONUS VIDEO: Blokada puta u Pančevu i na ulazu u Kraljevo: Poljoprivrednici iz Bogatića kreću za Beograd

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar