Foto:TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC

Super senzitivan i najmoderniji aparat na svetu za rano otkrivanje svih vrsta raka, ali i desetine drugih oboljenja, među kojima je i kovid-19, već dve godine nalazi se na Vojnomedicinskoj akademiji (VMA) gde čeka dozvolu za rad. Dragocenu upotrebu u ranoj dijagnostici najtežih bolesti ove mašine koja spašava živote u brojnim testiranjima dokazali su najeminentniji lekari ove ustanove, koji se bore da aparat bude hitno stavljen u funkciju.

Pročitajte još:

Aparat radi na principu nanotehnologije i vredi 100.000 evra, a registrovala ga je Agencija za medicinska sredstva i lekove, Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) stavio ga je na listu za dijagnostičke aparate, dok je Ministarstvo zdravlja odobrilo nove tumor markere, koji nikada do sada nisu korišćeni u našoj zemlji, a otkrivaju sve dosad poznate vrste raka.

Aparat je kao donacija stigao u ovu ustanovu, uspešno prošao sva testiranja i evaluaciju, ali još uvek nije u redovnoj praksi lečenja, koja kada bude odobrena mogla bi da vrati VMA u sam vrh srpskog zdravstva, kako navode lekari.

“U pitanju je odličan aparat, možda najbolji sa kojim sam radio u svojoj višedecenijskoj karijeri. Multifunkcionalan je, radi na principu nanotehnologije, a bez greške pomaže da se postavi rana dijagnostika u otkrivanju raka, a pruža mogućnosti za testiranje pacijenata na najrazličitija oboljenja. Aparat je donacija za našu prestižnu ustanovu, dobili smo ga pre dve godine, uradili sva testiranja, a rezultati su nas oduševili“, kaže za Nova.rs pukovnik prof. dr Radoje Doder, čuveni gastroenterolog, nalečnik Klinike za gastroenterologiju i hepatologiju na VMA, koji je od januara do marta 2021. radio evaluaciju ovog aparata i sve izveštaje podneo nadležnima u nadi da će ga hitno staviti u funkciju.

VMA Foto: Goran Srdanov/Nova.rs
Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Prema rečima stručnjaka iz ove ustanove, aparat je tokom evaluacije dokazao svoju superiornost u dijagnostici u odnosu na sve druge platforme.

„Ovaj aparat je toliko dobar, a ostali aparati stari su više od 20 godina i odavno su prevaziđeni. Najveći problem je što ne mogu da otkriju ni blizu onoliko oboljenja, koliko može ovaj“, naglašava prof. dr Doder.

Ovaj medicinski aparat koristi nove tumor markere, koje nema nijedan drugi.

„Pokazuje da li neko u organizmu, na bilo kom mestu ima tumor. Postoje markeri, kao CA242, koji registruju kolorektalni karcinom i rak pankreasa, što je dosad bilo jako teško rano dijagnostikovati. Aparat se koristi u svim bolnicama u Italiji, posebno posle pandemije jer mnogo preciznije od PCR testa može da registruje prisustvo kovida“, kaže prof. dr Doder.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Kako saznajemo sa VMA, na testiranju pacijenata tokom evaluacije, ovaj aparat je, za razliku od starih koji se koriste već dve decenije, pokazao prisutnost tumora u 20 odsto slučajeva. Prema rezultatima starih aparata ti pacijenti bili su potpuno zdravi, a tek nakon testiranja novim tumor markerima, upućeni su na dalju dijagnostiku. Testirani su i ljudi kod kojih su tumori navodno mirovali, ali kada su prošli kroz ovaj sistem, markeri su bili povećani, jer je senzitivnost mnogo veća.

Naime, prvobitni plan VMA bio je da se po završetku tromesečne studije produži evaluacija aparata, a donacija se daje na pet godina. Međutim, neophodan je tender za reagense aparata, koji se uporno odlaže.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Aparat je instaliran u laboratoriji na Institutu za medicinsku biohemiju VMA, po odluci glavnih kliničara i saglasnosti Uprave VMA, ali nije još pušten u funkciju, iako se za to zalažu svi načelnici klinika, za plućne bolesti, za neurohirurgiju, gastroenterologiju, i druge.

“Taj aparat je već dve godine kod nas, a lekari sa gastroenterologije su vrlo uporni da kod nas i ostane. VMA mora da bude u vrhu piramide našeg zdravstva, a to znači da mora imati najsavremeniju opremu. Međutim, kad god je nešto novo, to ide malo sporije. Kao kuća imamo interes da radimo sa najboljim aparatima, a reagense ne kupuje VMA, već država. U ustanovi već imamo stare aparate koji su u standardnoj proceduri. Lekari su dali kliničko mišljenje, ali ekonomija mora da bude takva da ne ide na štetu kuće, pa sve moramo dobro da procenimo”, kaže za Nova.rs pukovnik prof. dr Boban Đorđević, specijalista rekonstruktivne hirurgije na VMA.

Cilj nam je da VMA bude u vrhu, kažu lekari, koji se bore za ovaj aparat.

„Radimo na tome da reaktiviramo aparat, ali sada su u toku neke stvari koje moramo rešavati unutra ‚kuće‘. Cilj nam je naravno da VMA raspolaže sa najboljim aparatima i da bude u samom vrhu zdravstva, zbog čega ćemo dati sve od sebe da ovu mašinu stavimo u funkciju što pre“, kaže za Nova.rs pukovnikdr Miroslav Broćić, specijalista maksilofacijalne hirurgije sa VMA.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Srbija druga po smrtnosti od raka u Evropi

U Srbiji dramatično raste broj obolelih od raka, a sa pandemijom koronavirusa, kancer u našoj zemlji dobija epidemijske razmere, zbog čega je prevencija i rana dijagnostika od najvećeg značaja za buduće zdravlje građana. Srbija se naime nalazi na 18. mestu u Evropi po učestalosti oboljevanja od raka, a na neslavnoj drugoj poziciji po pitanju smrtnosti od ove bolesti. Svake godine, kod oko 40.000 građana otkrije se neka vrsta karcinoma, a 30.000 njih izgubi borbu sa bolešću. Godinama se ponavlja mantra da je rak izlečiv ukoliko se rano detektuje, a faktor vremena igra najvažniju ulogu u lečenju.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare