Foto: N1

Prvi put zdravstveni sistem u Vojvodini dobio je iks nož - najsavremeniji medicinski aparat, koji će obezbediti savremene uslove dijagnostike i lečenja pacijenata onkoloških oboljenja, saopšteno je danas prilikom obilaska novootvorenog objekta "Kamenica 3 sa PET centrom". Reč je o završenoj prvoj fazi izgradnje objekta površine 2.500 kvadratnih metara, u kome je u toku instaliranje medicinske opreme, čiju je nabavku pomogla Vlada Srbije, a vrednost radova iznosi oko 975 miliona dinara.

„Ovde smo demonstrirali zajedništvo i sa zaposlenima na našim institutima, koji rade sa pacijentima sa najtežim oboljenjima. Oni su i u uslovima kovida-19 uspeli da održe rad Instituta, a danas smo zajednički dočekali iks nož – novi standard za Vojvodinu“, rekao je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

Uz navođenje da se u narednih desetak dana očekuje i dolazak novog PET skenera, Mirović je kazao da je slika zdravstvenih instituta u Kamenici mnogo drugačiji.

„Uspeli smo da promenimo okolnosti pod kojima se pacijenti oboleli od onkoloških bolesti leče nabavkom novih medicinskih aparata kao što su akceleratori. Sada su četiri u funkciji i više nema liste čekanja, nabavljen je iks nož, spekt aparat i novi PET skener, i to je važna vest za celu našu zemlju koja pokazuje da imamo kontinuitet ulaganja u zdravstveni sistem“, naveo je Mirović.

Prema njegovim rečima, nastavljaju se radovi u drugoj fazi, ujedno poslednjoj, u okviru izgradnje ovog objekta koji će imati nove četiri etaže, namenjene za sva tri instituta u Sremskoj Kamenici.

Kako je saopšteno, u Vojvodini godišnje od tumora oboli oko 11.000 ljudi, a oko 6.000 njih izgubi život od onkoloških bolesti.

Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar rekao je da je ovo veliki dan za srpsko zdravstvo i za sve građane Vojvodine, ali i za medicinske radnike koji sada imaju najsavremenije uslove za rad.

„Vojvodina je na ovaj način zaokružila važan investicioni ciklus u zdravstvu“, rekao je Lončar.

BONUS VIDEO Da li su onkološki pacijenti tihe žrtve pandemije?

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar