Crvi u hrani, zaboravljeni umrli pacijent u toaletu, lekarske greške, iznenadne smrti, mobing i korupcija, neke su od vesti koje su zgrozile javnost, a desile su se u nekada najeminentnijoj i najvećoj bolnici u Srbiji – Vojnomedicinskoj akademiji (VMA). Posle brojnih tekstova koje smo objavili na Nova.rs o ovoj zdravstvenoj ustanovi, odlučili smo da je posetimo i uverimo se kakvo je zaista stanje koje vlada u nepreglednim lavirintima ove masivne zgrade iz 1981. godine, čije je renoviranje, prema najavama uprave i Ministarstva odbrane, već uveliko trebalo da počne.

Pročitajte još:

Zastrašujuće dugi i mračni hodnici kao da nemaju kraja. Ovo impozantno zdanje koje se prostire na površini od 180.000 kvadratnih metara, podeljeno je u više od 60 celina, u kojima se nalazi čak 6.000 prostorija. Poliklinika, njene ambulante i prijem pacijenata, je na samo jednom od 14 spratova povezan sa klinikama, gde su ležeći bolesnici. Ukoliko promašite ovaj sprat i zavučete se u neki od „slepih“ hodnika, postoji šansa da zauvek budete izgubljeni. Nije ni čudo onda, što je u maju 2021., pukovnik Petar Simić čak četiri dana ležao mrtav u toaletu hitne službe VMA.

Obišli smo iz tog razloga i toalete za pacijente, kojih u zgradi ima preko 50, a primetili smo da su opremljeni sapunima, dok ubrusa i papira retko gde ima. U većini su sanitarije polomljene, a u gotovo svim prostorijama za mokre čvorove, mogu se videti cevi i unutrašnjost objekta, kroz odvaljene delove plafona, što upada u oči kao „dekoracija“.

Foto: Ana Marković/Nova.rs

Podsetimo, nedavno se pacijentkinja na VMA šokirala bolničkom hranom, u kojoj su se pojavili crvi, što je dokazala fotografijom. Naime, vođeni ovom gnusnom slikom, sišli smo i u podrumske prostorije, gde je velika bolnička kuhinja, u kojoj se dnevno pripremi i do 2.000 obroka. Nažalost, nismo mogli da uđemo u prostor za pripremu hrane, jer je pristup, naravno, zabranjen. Ipak, zatekli smo na hodniku ostavljene obroke, što je strogo zabranjeno, a jedna od kuvarica je posle izvesnog vremena, istu hranu ubacila u lift i odnela pacijentima.

U podrumskim prostorijama, u istim „kilometarskim“ hodnicima, je i ostava za gajbe, zalihe rastvora i medicinskog materijala, ali i hrane. Da ambijent bude gori, cevi na plafonu su na ivici pucanja, a iznad kuhinje, na spratu, je operacioni blok. Ako bi samo jedna od ovih dotrajalih cevi pukla, dok je u toku operacija, ozbiljno bi ugrozila živote obolelih i osoblja.

Foto: Ana Marković/Nova.rs

Ipak, žene koje brinu o higijeni, nastoje da bar taj deo bude urađen kako treba. Međutim, koliko god se spremačice trudile da očiste, prebrišu podove, isprazne kante za đubre, nemoguće je postići sve.

Foto: Ana Marković/Nova.rs

„Zgrada je ogromna, pa iako smo podeljeni po spratovima i klinikama, treba mnogo vremena da se sve očisti i dezinfikuje, a nas nema ni blizu dovoljno. Ne postoji zgrada u Beogradu u kojoj ima više posla nego ovde, a bolnica se raspada. Trudimo se da sve bude čisto, ali je dotrajalo, kao stara kuća, koju niko decenijama ne obilazi. Samo čekamo da malter padne, cevi popucaju, da poplavi ili se uruši. Ništa nije menjano od kada je zgrada podignuta“, kaže M. L., čistačica sa kojom smo razgovarali na VMA.

Foto: Ana Marković/Nova.rs

Uprkos zastarelim i neuglednim operacionim salama, ali i odlivu najboljih lekara, koji su u proteklih nekoliko godina napustili VMA, pacijenti i dalje ne odustaju od ove bolnice, pa su čekaonice, u svim ambulantama na Poliklinici, krcate obolelima, koji su civilni i vojni osiguranici, a ne žele nigde drugo da se leče.

Foto: Ana Marković/Nova.rs

„Ovo je moja bolnica, ovde sam dolazio još kao student kada sam imao problema sa srcem. Sada, u penziji, idem na redovne preglede kod očnog lekara, kojeg poznajem i za mene je najbolji. Istina je da bolnica izgleda isto sada, kao i u to davno vreme mojih studija, što je bilo pre skoro pola veka, ali VMA je oduvek bio pojam u našoj medicini i dok sam živ, ovde ću se lečiti“, kaže za Nova.rs Miodrag Bogdanović (77), penzioner iz Beograda, koji je tri sata sedeo u čekaonici na Oftalmologiji i nije mu smetalo.

Foto: Ana Marković/Nova.rs

Osim neuglednih prostorija u kojima leče pacijente, lekari sa VMA su sve češće na lošem glasu. Našoj redakciji javila se bivši oficir, dermatovenerolog, koja je 2020. dala otkaz u ovoj ustanovi. Ona je sa VMA ponela ružne uspomene na mobing, verbalno zlostavljanje, poniženja, uvrede, koje su dovele do njenog odlaska, ali i sudskog procesa protiv ove bolnice, koji i dalje traje.

Foto: Ana Marković/Nova.rs

Nažalost, sa VMA beže najveći medicinski stručnjaci, a ova ustanova kao da ne mari, pa još želi da se oslobodi i pacijenata koji joj i dalje veruju, i od nje ne odustaju. Iz ove bolnice se sinu jedne pacijentkinje, koji je okretao brojeve na centrali kako bi dobio odeljenje na kojem je ležala njegova majka, niko nije javio, iako je pozvao čak 120 puta. Takođe, jedna Beograđanka je 56 sati čekala da joj jave vest o smrti majke, što dovoljno govori o obzirnosti ove ustanove prema obolelima i njihovim najbližima.

Foto: Ana Marković/Nova.rs

Podsetimo, u januaru 2020. pukovnik, prof. dr Miroslav Vukosavljević, načelnik VMA, objavio je da je Vlada Srbije potpisala memorandum o saradnji sa Nemačkom razvojnom bankom, koja će odobriti kredit za finansiranje projekta za renoviranje ove vojno-medicinske ustanove, koja nikada u svojoj istoriji nije prošla kroz renoviranje, niti nabavku skupe opreme. U pitanju je bio kredit od oko 75 miliona evra za poboljšanje energetske efikasnosti. Kako je tada objasnio, VMA je trebalo do sada da bude sređena “od poda do plafona”, što je podrazumevalo postavljanje novih instalacija, vodovodnih cevi i sistema grejanja, takođe trebalo je da budu preuređeni operacioni blokovi, klimatizacija i enterijer, kao i adaptacija kupatila i kompletna fasada. Međutim, ništa od navedenog nije urađeno. I taman kad smo mislili da su od projekta odustali, u decembru iste godine, oglasio se ministar odbrane Nebojša Stefanović, i najavio da će VMA biti kompletno renovirana, a da radovi kreću početkom 2022. godine.

Foto: Ana Marković/Nova.rs

U septembru 2022., uverili smo se da je bolnica nepromenjena, ali odoleva urušavanju, čekajući obećano renoviranje.

Foto: Ana Marković/Nova.rs

Na naša pitanja o renoviranju zgrade VMA, uprava ove vojno-zdravstvene ustanove, nije odgovorila do zaključenja ovog teksta.

Bonus: Pacijentkinja na VMA pronašla crve u ručku

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare