Danijel Zlatković Foto:privatna arhiva

Margarita, kaprićoza, kuatro stagioni, kuatro formagi, vegetariana, samo su neke od vrsta pica koje Danijel Zlatković (34) iz Surčina zna da napravi kao od šale jer on je, verovali ili ne, najbolji pica majstor na svetu! Svetski, a naš, Danijel je na takmičenju pica majstora na Siciliji u Palermu u maju prošle godine osvojio zlatnu medalju, a sada je rešio da ponovi prošlogodišnji uspeh i da odbrani prvo mesto. Za Nova.rs kaže da se nada da će se himna Srbije ponovo čuti u Italiji.

„Iako sam svestan da je to skoro nemoguće, daću sve od sebe. Pripreme su uveliko u toku, biće teško, ali nadam se da će se naša himna ponovo čuti u Italiji“.

Što se tiče njegove grandiozne pobede, Danijel nam priča kako je to izgledalo. Priznaje da je žiri „pao na noge“ kada su videli kakve je napravio specijalitete od testa.

„Žiri je bio oduševljen. Pravio sam picu iz četiri kategorije – pica napolitana, potom je bila slobodna tema odnosno pica po izboru, zatim pica ala romana i pica tegi ala romana. Žiriju se najviše dopale ala romana i tegi ala romana, koju sam radio u kombinaciji sa italijanskim i domaćim proizvodima. Na njoj se ređaju pelat, mocarela, italijanski proizvodi, a nakon toga stavljaju se duvan čvarci, ajvar, domaći beli sir i malo rukole. Sve je bilo servirano na dasci od tri sprata. Zaista fascinantno“, kaže nam Danijel.

Danijel Zlatković Foto:privatna arhiva

Od 146 takmičara iz svih delova sveta, Zlatković je bio jedini iz Srbije. Ipak, kaže da nije imao tremu s obzirom da je već učestvovao na raznim takmičenjima na kojima je osvajao nagrade.

„Od 2018. godine idem na takmičenja za najboljeg pica majstora, osvojio sam dve zlatne i jednu srebrnu medalju i tu sam i upoznao Italijane koji su bili u žiriju u Paljermu. Učestvovao sam na jednom takmičenju gde sam osvojio dva treća mesta, pa sam ponovo dobio poziv za takmičenje u Italiji gde sam osvojio drugo meso. U međuvremenu, u Srbiji sam na nekim takmičenjima osvojio šest medalja i evo, sad je došla na red ponovo Italija i prvo mesto“.

Danijel Zlatković Foto:privatna arhiva

Danijel nije ni sanjao da će se ovim poslom ikada baviti, a kamoli da će postati najbolji pica majstor na svetu.

„Sve se desilo slučajno i iznenada. Završio sam srednju školu koja nema veze sa pravljenjem pica. Moj ujak je odlučio da otvori piceriju i ja sam razvozio pice po gradu. Međutim, jednom sam ušao u kuhinju, počeo da se igram sa testom i tu sam zauvek i ostao“.

Pročitajte još:

Danijel objašnjava da svako može za tri do četiri dana da nauči da pravi pice, dok su za pravog pica majstora potrebne godine iskustva.

Danijel Zlatković Foto:privatna arhiva

„Nije sve tako jednostavno kao što izgleda. Ljudi mešaju vrste i kategorije pica, a to su dva potpuno različita pojma. Na ovom takmičenju morao si da pokažeš da znaš da napraviš sve kategorije pice. Vrste pica su margarita, kaprićoza i slično, dok su kategorija pica ala romana koja se pravi od mešavine pirinča sojinog i pšeničnog brašna sa dugom fermentacijom testa od 72 sata, dok, recimo, kod tegi ala romana, fermentacija traje 48 sati i ona se pravi samo od pšeničnog brašna i peče se na plehu za razliku od pica koje idu direktno na dasku za pečenje. Ima dosta detalja koja treba da se poznaju da bi postao pravi pica majstor“.

Danijel Zlatković Foto:privatna arhiva

Iako je posao pica majstora dobro plaćen, Danijel ističe da je sve manje zainteresovanih za bavljenje ovim poslom.

„Oko petnaest godina radim kao pica majstor, a trenutno sam u jednom pica baru u Novom Sadu gde obučim osoblje. Ostao sam duže od planiranog jer je malo teže da se neko uvede u posao. Problem je danas naći pravu radnu snagu uopše u ugostiteljstvu. Ja volim svoj posao i uživam u ovome što radim. Volim da eksperimentišem, da istražujem i da učim, pa sam se zato i više od pola godine spremao za ovo takmičenje. Кada sam krenuo u Italiju, poneo sam pun gepek opreme. Svi misle da je ovo lak i jednostavan posao, međutim ima dosta odricanja ako zaista želiš da naučiš i da uspeš“.

Danijelova porodica i prijatelji oduševljeni su njegovom pobedom na takmičenju s obzirom da su pomalo sumnjali da će osvojiti baš prvo mesto.

Danijel Zlatković Foto:privatna arhiva

„Italijani su, kao što se zna, najbolji pica majstori. Zato sam mislio da ću osvojiti možda drugo mesto, ali prvo nikako. Ipak, prepoznali su moj rad i trud i zahvalan sam organizatoru Enrikeu koji me je i pozvao na ovo takmičenje“.

Za kraj našeg razgovora, Danijel nam otkriva u čemu je tajna dobre pice.

„Tri najbitnije stvari dobre pice su testo, pelat i mocarela sir. Кod margarite se, recimo, najbolje oseti da li je pica dobra ili ne jer ne može da se zamaskira sa nekim kulenom ili kobasicom. Što se tiče testa, najobičnije testo za picu mora da stoji minimum 24 sata u frižideru. Mnogi greše kada brzinski zamese testo i odmah potom ređaju sastojke za picu. U zadnje vreme, u Srbiji sve više i više ima dobrih pica majstora. Ranije je bilo teško naći neke namirnice koje su neophodne za dobru picu, počev od brašna. Nije bilo italijanskog brašna „tip 00″ koje koristimo za picu, dok sada ima brašna specijalno za skoro svaku kategoriju pice. Moja omiljena pica je klasična margarita, ali volim i sa duvan čvarcima i biftekom“, kaže ovaj vredni momak.

BONUS VIDEO: Majtsor za pravljenje rastegljivih skulptura od papira