Foto: Shutterstock

Biti vodoinstalater, električar i generalno majstor bilo koje vrste danas je u Srbiji postalo najisplativije zanimanje. S obzirom na to da vlada deficit ovih kadrova na tržištu, majstori danas mogu da zarade i 300.000 mesečno, koliko se nudi u nekim oglasima za posao. Međutim, onima sa druge strane, potrošačima, dolazak majstora može predstavljati pravu noćnu moru, kako za planiranje vremena, tako i za novčanik.

Udruženje potrošača “Efektiva” objavilo je informaciju da majstori “da dođu i samo konstatuju kvar traže između 2.500 I 3.000 dinara”. Kako kažu, majstori to naplaćuju zbog goriva, a “za taj novac autom može da se ode od Beograda do Čačka i nazad”.

Prema informacijama do kojih je došla Nova.rs, ima i onih koji izlazak na teren naplaćuju i manje, oko 2.000 dinara. Međutim, ono što je važno naglasiti jeste to da se izlazak na teren i konstatovanje kvara naplaćuju samo ako mušterija nakon toga ne želi da mu majstor koji je već došao kvar i sanira.

Uzimajući u obzir cenu goriva, stručnost majstora, ali i vreme koje potroši na dolazak i odlazak, naročito u Beogradu u kom je saobraćaj nepodnošljiv, naplaćivanje dolaska u slučaju odustajanja mušterije od popravke nije nešto što bi trebalo da čudi, a takve komentare ostavili su i građani ispod “Efektivine” objave.

Pročitajte još:

Međutim, iako ovo građanima ne predstavlja problem, visoke cene usluga svakako predstavljaju.

Jovan je tako otpušavanje cevi, koje je trajalo pola sata, platio čak 100 evra.

“Bila je hitna intervencija mašinskom sajlom, a majstori to naplaćuju po metru sajle koja uđe u cev. Deo cevi jeste bio dugačak oko metar i po, ali pošto se sajla savija, dužina koja tu uđe je veća, pa sam na kraju platio čak 13.000 dinara”, objasnio je on za Nova.rs.

Milanu je zamena bravice bila naplaćena čak 5.000 dinara i tu je čak i jeftino prošao, a Ivana je od majstora odustala kada je čula da bi je zamena grejača na bojleru koštala 9.000 dinara. I to kod majstora kog je našla “preko veze”.

“Na kraju smo mi sami kupili grejač za 5.000 I moj brat je popravio, bar smo uštedeli par hiljada dinara. Ali pitam se koliko bi majstor tek naplatio da nismo do njega došli preko preporuke”, pita se naša čitateljka.

Gordanino iskustvo je nešto drugačije. Ona nije imala “posla” sa krupnim popravkama, ali se zarada njenog majstora, koji godinama dolazi za sve sitne popravke, drastično uvećala.

Nekada, njegova dnevnica bila je oko 20 evra. Danas – ta cifra je čak 80 evra.

Kako je nedavno za Novu.rs objasnio Miloš Turinski iz Infostuda, priča o visokim zaradama majstora na srpskom tržištu je već standardna, a uzrok situacije je vrlo jednostavan – tržište, budući da visinu zarade, kao I visinu cene usluge diktira zakon ponude I potražnje.

I kako stvari stoje, situacija se neće menjati, budući da je majstora sve manje, a mladi nisu zainteresovani za te poslove.

BONUS VIDEO Problemi sa strujom u stanu – kada zvati električara

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare