Foto: Shutterstock

Srbija je zemlja apsurda i nelogičnosti, pa zato i ne treba da nas začudi to što lekari imaju manju platu od majstora. Zbog broja majstora u Srbiji, kojih je sve manje jer su mnogi otišli u inostranstvo a deca nisu zainteresovana za ovakve obrazovne profile, tržišni zakon ponude i potražnje stvara takve uslove da majstori za posao koji traje 45 minuta mogu da uzmu, recimo, 100 evra. Ipak, da bismo saznali kolika je tačno razlika u zaradama majstora i, na primer, lekara – uporedili smo koliko čiji minut rada košta i došli smo do poražavajućih rezultata.

Na društvenim mrežama nedavno je jedan korisnik objavio da minut vulkanizera vredi 233 dinara, a minut kardiologa 12 dinara.

I zaista, ako bismo računali da svi u Srbiji rade oko 160 sati mesečno, prema poslednjim zvaničnim podacima Republičkog zavoda za statistiku, minut rada zaposlenih u zdravstvenim delatnostima vredi celih 12 dinara, budući da je prosečna zarada u ovom sektoru za prvih devet meseci ove godine iznosila 115.823 dinara.

Međutim, kada je reč o vulkanizerima, ova računica i nije tačna, ako se u obzir uzme da se plate koje se nude u oglasima za posao kreću do maksimalno 100.000 dinara. A čak i ako se u obzir uzmu raniji navodi medija da u sezoni vulkanizeri zarade oko 200.000 dinara, dolazimo do podatka da po minutu zarade 21 dinar. Svakako, skoro duplo više od lekara.

Kako je i naš portal ranije pisao, plata koja se nudi vodoinstalaterima i električarima dostiže čak i cifru od 300.000 dinara. U tom slučaju, majstorima koji rade 160 sati mesečno minut rada vredi 31 dinar.

Pročitajte još:

Međutim, ako se minut rada računa na jednom konkretnom primeru, dolazi se do zapanjujućeg podatka. Naime, naš čitalac Jovan je otpušavanje cevi mašinskom sajlom majstoru platio 100 evra. Budući da je posao trajao 45 minuta, zarada koju je majstor u ovom slučaju ostvario po minutu je čak 260 dinara.

Doduše, treba imati u vidu da od ukupne cifre treba odbiti i materijal koji je upotrebljen tokom saniranja kvara, kao i gorivo koje je majstor morao da plati da bi došao do mušterije.

“Bila je hitna intervencija mašinskom sajlom, a majstori to naplaćuju po metru sajle koja uđe u cev. Deo cevi jeste bio dugačak oko metar i po, ali pošto se sajla savija, dužina koja tu uđe je veća, pa sam na kraju platio čak 13.000 dinara”, objasnio je on za Nova.rs.

Programeri i dalje na vrhu liste, minut prosvetara sramotno jeftin

Kada je reč o drugim zanimanjima, situacija je „šarena“.

Tako programeri, kojima prema zvaničnim podacima plata u proseku iznosi 327.089 dinara, za minut rada zarade 34 dinara.

Zaposleni u sektoru rudarstva zarade oko 15 dinara po minutu, a arhitekte 11.

A onima koji rade u sektoru obrazovanja minut rada vredi nepunih 10 dinara – 9,78.

Zaposleni u sektoru maloprodaje, prema zvaničnim podacima RZS-a, zarade oko 7 dinara.

BONUS VIDEO Otkriveno koliko je najviše zaradio najbolji popisivač

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare