Foto: Nova.rs, Privatna arhiva

Kada je pozvala hitnu pomoć jer je njenom prijatelju pozlilo, profesorka ruskog jezika Ksenija Radojičić iz Čačka ni u najgorim snovima nije mogla da sanja da će dispečer u Domu zdravlja u Čačku odbiti da pošalje ekipu zato što se ona ne nalazi na licu mesta gde je i osoba kojoj je potrebna pomoć.

Ova Čačanka je još uvek u čudu zbog nemilog događaja jer je, pored neprijatne situacije koju je doživela sa ovom  zdravstvenom ustanovom, izgubila i prijatelja.

Pročitajte još:

„Nažalost, čovek je preminuo. Verovatno mu hitna pomoć ne bi ni pomogla jer je bio u jako lošem stanju, ali sama ta činjenica da neko neće da izađe na teren zato što niste na licu mesta je stvarno van svake pameti. Radi se o starijem bračnom paru Rusa koji se slabo sporazumevaju na našem jeziku. Pozvala me je njegova supruga, vidno uzrujana i rekla da je njemu jako loše i da odmah zovem hitnu“, priča naša sagovornica.

Bolnica Čačak. Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

Kako dalje priča, u trenutku kada je primila poziv, bila je na slavi.

„Žena je bila van sebe jer se njenom mužu slošilo. Odmah sam pozvala hitnu, objasnila da oni ne govore najbolje srpski jezik, međutim, pitali su me gde se vi trenutno nalazite? Odgovorim im da sam na drugom kraju grada, a oni mi kažu ne možemo da primimo takav poziv, morate da budete na licu mesta, pa odatle da nas pozovete. Pokušavam sve vreme da im objasnim da je gospodin u izuzetno lošem stanju, kako mi je i rekla njegova supruga. Muž joj umire na rukama, maltene. Rekla sam im dolazim brzo, molim vas, čovek umire, ali nije vredelo“.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Dok je vozila do svojih prijatelja, Ksenija je primila poziv od zajedničkog druga da džabe ne zove hitnu, jer je čovek preminuo.

„Kada sam stigla na njihovu adresu, ponovo smo pozvali hitnu pomoć kako bi došli da konstatuju smrt. Da li verujete da je ekipa stigla posle dva sata? Čovek je mrtav ležao u fotelji. Jezivo“.

Foto: Facebook

Ksenija se priseća da se slična situacija desila pre 20 godina kada je preminuo njen deda.

„Pozvali smo hitnu pomoć da dođu da konstatuju smrt, a oni su rekli nema potrebe, zapisali smo. Zamislite“.

Printskrin 3

Da ovo nije pojedinačan slučaj, svedoče i brojni komentari na društvenim mrežama u okviru grupe „Čačani zajedno“ gde su mnogi građani izrazili nezadovoljstvo radom Doma zdravlja u Čačku.

„Nečuveno. Isto se desilo kada je umro moj deda. Čekali smo hitnu pola dana. A kada su stigli, došao je samo vozač saniteta, a moj deda čovek gromada, jedva ga uneo. Sramota“, samo su neki od komentara.

Foto: Facebook

Povodom ove situacije, ali i negativnih komentara Čačana, kontaktirali smo Dom zdravlja Čačak, ali do objavljivanja ovog teksta, nismo dobili odgovor.

BONUS VIDEO: Poziv za hitnu pomoć samo sa lica mesta

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare