Ne damo Jadar
Foto:N1

U Portugalu je danas uhapšen šef kabineta premijera zbog korupcije u vezi sa projektom iskopavanja litijuma a premijer te zemlje je podneo ostavku, saopštio je pokret Kreni - Promeni, ističući da to budi sumnju da je korupcija u Srbiji glavni motiv što političari "i dalje pokušavaju da ožive projekat iskopavanja litijuma".

„U Srbiji ozbiljnu sumnju izaziva potpisivanje pisma o nameri koje su potpisali predstavnici Vlade sa Evropskom komisijom o eksploataciji litijuma. Kakav je to ugovor, i kako se potpisuje kada postoji odluka Vlade kojom je stopiran projekat iskopavanja litijuma u Jadru?!“, upitao je pokret Kreni – Promeni.

Naglašavaju da se u Evropi trenutno nigde ne eksploatiše litijum jer očigledno svuda izaziva velike kontroverze.

„U Srbiji je eksploatacija litijuma najteža zato što se ne nalazi u vodi nego u rudi jadarit i sigurno će naneti najveću štetu životnoj sredini. Očigledno je da vađenje litijuma u nastanjenim mestima izaziva opasnost po zdravlje ljudi i da je pratilac posla sa litijimom korupcija“ , navode u saopštenju.

Pokret Kreni – Promeni ističe da je projekat u Srbiji dogovaran sa kompanijom koja je već osuđivana zbog korupcije, nepoštovanja zakona u Australiji gde je rasturila pećinu Aboridžina, kao i izazivanje rata u Papui Novoj Gvineji.

„Zahtevamo i smatramo preko potrebnim da se o ovom pitanju izjasne i ambasadori, i predstavnici Evropske Unije i svih zemalja koje se zalažu za eksploataciju litijuma u Srbiji, među kojima spadaju kako zapadne države tako i Kina“, naveli su u saopštenju iz pokreta Kreni – Promeni.

BONUS VIDEO: Za vlast litijum ponovo tema, za meštane Jadra na iskopavanje stavljena tačka

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare