“Našla sam se na hodniku Instituta, kad sam čula da neko govori ‘Mrš, mrš, mrš’. Bio je to v.d. direktor. Zastala sam da vidim kome se obraća, a kada sam prolazila pored njega zgrabio me je za ramena, okrenuo prema sebi, pa počeo da viče”, priča za Nova.rs internistkinja – reumatološkinja dr Olivera Stanković, koja je predsednica Sindikata lekara i farmaceuta na Institutu za reumatologiju u Beogradu. Zbog fizičkog nasrtaja, doktorka je protiv v.d. direktora prof. dr Gorana Radunovića podigla krivičnu prijavu, a zdravstveni radnici ove ustanove, kažu da od avgusta, kada su počeli sa protestima, trpe pojačano verbalno, od nedavno i fizičko nasilje. Žrtve su uglavnom oni koji su potpisali peticiju za njegovu hitnu smenu.

Prof. dr Radunović, poznat je po neprimerenom ponašanju i odnosu sa zaposlenima, mobingu, uvredama, premeštajima sa jednog na drugo radno mesto, zabranama odlazaka na kongrese i stručna usavršavanja za lekare, a na našem portalu objavili smo i audio snimak, na kojem se jasno čuje, kako vređa medicinsku sestru Jelenu Lazarević, nazivajući je kretenom.

Protest zdravstvenih radnika Instituta za reumatologiju Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Direktor mi se obratio sa: “Mrš”

Nakon ujedinjenja i izlaska na proteste u poslednja tri meseca, kao i posle štrajka upozorenja, zaposleni su verovali su da će v.d. direktor sam podneti ostavku i povući se, ili da će Vlada Republike Srbije do sada nešto učiniti da prekine agoniju kroz koju zdravstveni radnici prolaze iz dana u dan.

Protest zdravstvenih radnika Instituta za reumatologiju Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Nažalost, agonija se nastavlja, a poslednja “žrtva” u nizu bila je doktorka Stanković.

“Našla sam se na hodniku i morala sam da prođem kroz jedna vrata, jer nema drugog izlaza, a tamo je stajao direktor. Dok sam koračala hodnikom, dobacivao mi je:’Mrš!’. Nisam se obazirala jer sa njim inače nemam kontakt. On se meni ne obraća, niti ja njemu. Ipak ovaj put obratio mi se sa – mrš. Ušla sam u ordinaciju, obavila šta sam imala i izašla kako bih prošla kroz ta vrata, na kojima je on i dalje nepomično stajao, kao da me je čekao. U momentu kada je trebalo da prođem kroz vrata, zgrabio me je za ramena, okrenuo me prema sebi i počeo da viče kako je on direktor Instituta, da hitno odem na treći sprat i da se pojavim, iz nekoga razloga, u njegovom kabinetu, da ga odmah poslušam sve što kaže. Nekako sam se izvukla i krenula dalje, a on je nastavio da hoda za mnom, sve do lifta. Vikao je i ponavljao kako je on direktor, da mi ne padne na pamet da pomislim ili govorim drugačije, valjda da moram da razumem da je on glavni i da je njegova reč poslednja. Zastala sam ispred lifta, okrenula sam se i mirnim tonom, iako sam bila istraumirana, rekla mu da može da mi se obrati samo mejlom. S obzirom da u poslednje vreme on sa svim zaposlenima, uključujući i mene, komunicira isključivo pisanim putem, tačnije mejlom. Do njega je drugačije nemoguće doći, osim ako nekoga ne spopadne na hodniku, onako kako je mene, sa ciljem da viče i maltretira. Prijavila sam slučaj mom advokatu i podneta je krivična prijava za napad”, i dalje u šoku priča doktorka Stanković.

Olivera Stanković, Protest zdravstvenih radnika Instituta za reumatologiju Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Zbog loših uslova rada trpe lekari i pacijenti

U trenucima kada je dr Radunović, doktorki Stanković govorio “Mrš”, hodnikom su prolazile medicinske sestre, koje su mislile da se obraća njima.

Pročitajte još:

“Koleginice su zastale u neverici, pogledale ga, a onda shvatile da se, naravno, obraća meni, kivan na sve što pričam i radim, jer se borim za dobrobit Instituta, mojih kolega, a pre svega pacijenata. Pokazala sam mu da me njegova bahatost ne plaši i to je ono što ga najviše pogađa. On nas smatra neprijateljima, nasrće na nas, a cilj mu je da nam onemogući i rad i privatan život. Zbog strašnih uslova u kojima radimo, trpe pacijenti, ali i naše porodice”, naglašava doktorka Stanković.

O incidentu koji se dogodio u utorak 10. oktobra, pitali smo v.d. direktora doktora Gorana Radunovića. Nije porekao, niti potvrdio da je napao koleginicu, a do objavljivanja ovog teksta nije odgovorio na nekoliko mejlova sa pitanjima o problemima na Institutu, koje smo neumorno slali u prethodnih nekoliko nedelja.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Medicinskoj sestri rekao da je “kreten”

Podsetimo, u junu ove godine pisali smo o skandaloznom incidentu u kojem je v.d. direktor Instituta za reumatologiju, medicinsku sestru nazvao kretenom.

„Koleginica koja je sa mnom sedela u kancelariji direktora, plakala je sve vreme dok nam se obraćao, a ja sam nekako uspela da do kraja razgovora ne pustim suzu. Posle vikanja i uvreda koje sam pretrpela, otvorila sam bolovanje mesec dana jer nisam mogla odmah da se vraćam na posao, iako su me prebacili u drugu službu, a koleginici, koja je bila zaposlena na određeno, zbog žalbi na načelnika, doktora I. J., nije produžen ugovor“, drhtavim glasom za Nova.rs ispričala je tada Jelena Lazarević, medicinska sestra.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Zbog svakodnevnog mobinga i različitih pritisaka, onemogućavanja normalnih uslova za rad, zaposleni na ovom Institutu organizovali su prvi protest u avgustu ove godine, nakon niza podnetih žalbi nadležnima, od resornog ministarstva, preko Vlade Srbije do predsednika države, ali odgovor još nisu dobili, iako su sa protestima nastavili tokom septembra i oktobra.

„Ja sam medicinska sestra, a ne kreten“, „Stop bahatom direktoru!“, „Ja ne ‘bijem’, ja lečim“, poručili su zaposleni na ovim protestima, a kabinetu premijerke Ane Brnabić, uručili su peticiju sa 165 potpisa i sa samo jednim zahtevom – hitna smena direktora dr Gorana Radunovića!

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Ministarka zdravlja Danica Grujičić je, naime, nakon prve žalbe zaposlenih, prema njihovom svedočenju, bila u poseti Institutu i razgovarala sa direktorom Radunovićem, ali epilog tog razgovora do danas nije poznat.

Takođe, predsednica Sindikata medicinskih sestara i tehničara Srbije Radica Ilić, istakla je ranije da zaposleni na Institutu za reumatologiju već duže vreme trpe mobing i da „sada konačno imaju dokaze da tuže direktora te ustanove“.

***

BONUS VIDEO: Razgovor direktora Instituta za reumatologiju prof. dr Gorana Radunovića sa medicinskom sestrom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare