Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

Zbog najavljenog nastavka gradnje nadzemnog dalekovoda u Brzom Brodu, stanovnici tog niškog naselja protestovali su večeras u centru Brzog Broda i na nešto više od jednog sat blokirali su Bulevar svetog cara Konstantina koji Niš povezuje sa Niškom Banjom, ali i Belom Palankom i Pirotom.

Oni su najavili da će, počev od sutra, radikalizovati svoj otpor gradnji nadzemnog dalekovoda i krenuti da redom obilaze ustanove u gradu poput kabineta gradonačelnice Niša, Zavoda za urbanizam, katastra i Uprave za imovinu.

Stanovnici Brzog Broda su istakli da imaju samo jedan zahtev, a to je da umesto nadzemnog, bude izgrađen podzemni dalekovod.

Ivan Cvetanović iz Brzog Broda podsetio je da su građani u toku 2022. godine protestovali devet puta kako bi izdejstvovali promenu projekta i septembra im je obećano da će dalekovod biti izgrađen podzemno.

„Nažalost, nakon godinu dana, gde smo se mi saživeli sa tim da smo problem rešili, ovog ponedeljka su se radnici pojavili u pratnji policije, komunalne policije, Javnog preduzeća ‘Parking servis’ i sa nalogom Uprave za imovinu“, kazao je Cvetanović.

Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

Nažalost, rekao je Cvetanović, nadležni za gradnju dalekovoda ne samo da nemaju razumevanje sa žitelje Brzog Broda, već im i prkose.

On je kazao da rukovodstvo grada i niški SNS ništa nije do sada učinio za stanovnike Brzog Broda, a nije ni sada kada je u pitanju gradnja dalekovoda.

„Sve što smo u naselju uradili park, igralište, uradili smo sami. Očigledno je da nemaju kapacitet da vode ovaj grad i iskreno se nadam da ćemo im uskoro videti leđa“, istakao je Cvetanović.

Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

Dragan Radosavljević je rekao da nije iznenađen namerom Elektromreže Srbije da nastavi gradnju dalekovoda, ali da je očekivao neku dozu ljudskosti i morala kod lokalnih političara.

„Gradonačelnica treba da bude naša predstavnica, a ne da poltroniše i uvlači se onima koji su iznad nje. Za mene ona više nije gradonačelnica“, rekao je Radosavljević.

Stanovnici Brzog Broda su podsetili da je u ostalim delovima grada dalekovod izgrađen nadzemno, dok je trasa dužine 3,5 kilometara pored njihovog naselja projektovana kao nadzemna.

Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

Oni su istakli da ne žele nadzemni dalekovod velike snage iznad kuća, lokalne crkve, igrališta i izletišta jer će veliko zračenje kablova ugroziti zdravlje ljudi.

Učesnici protesta su i ovoga puta nosili veliki transparent na kome je pisalo: „Biće kasno kad vam bude jasno“, zastave, ali i pecaljke na čije su udice okačili fotografije gradonačelnice Niša Dragane Sotirovski.

BONUS VIDEO – Stop dalekovodima – borba građana u Nišu, ne politike

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar