Foto: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIĆ/

Đaci generacija osnovnih i srednjih škola ove godine neće biti nagrađeni, jer je tu tradiciju bez ikakvog objašnjenja prekinuo Grad Beograd, odnosno Sekretarijat za obrazovanje i dečiju zaštitu. Na čelu ovog sekretarijata je Aleksandra Čamagić, koja je nedavno dovođena u vezu sa izvlačenjem miliona iz budžeta preko javnih konkursa namenjenih mladima, porodicama i ženama.

Najbolji prestonički osnovci i srednjoškolci ove godine nisu dobili nagrade, niti su zbog svog uspeha bili na svečanom gradskom prijemu. Poslednji put ova ceremonija održana je pre dve godine, odnosno školske 2022. Učenicima su tada uručeni tablet računari i knjige, a događaju koji je organizovan u MTS dvorani prisustvovao je i tadašnji ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić.

Ove školske godine đaci su ostali bez nagrada.

Razlog je nepoznat, ali se zna da se na čelu gradskog sekretarijata, koji o ovome odlučuje, nalazi Aleksandra Čamagić.

Njen politički uzlet usko je vezan za saradnju sa Aleksandrom Šapićem uz pomoć kojeg je najpre postala poslanica, a onda i gradska sekretarka u dva sekretarijata u glavnom gradu. Iako nepoznata široj javnosti, njena politička karijera traje gotovo jednu deceniju, a našla se pod lupom javnosti zbog mogućeg učestvovanja u izvlačenju miliona evra, u vreme kada je bila u Ministarstvu za brigu o porodici.

BIRN je objavio da je mreža fantomskih organizacija lažirala izveštaje i izvlačila milione iz budžeta na javnim konkursima namenjinim mladima, porodicama i ženama.

Mehanizam je bio jednostavan: organizacija bi se prijavila na javni konkurs, dobila novac, a zatim ga prebacila privatnim agencijama i poslala lažirane, odnosno fiktivne, izveštaje o sprovedenim aktivnostima i potrošnji.

Foto: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC, Antonio Ahel/ATAImages

Na ovaj način, samo iz Ministarstva za brigu o porodici i demografiju izvučeno je bar pet miliona evra tokom 2021. godine. Predsednica komisije koja je dodeljivala novac bila je Čamagić.

I pored upletenosti u ovaj skandal, bivši gradonačelnk Beograda Aleksandar Šapić krajem prošle godine, Čamagićevoj je produžio mandat.

Što se samih nagrada tiče, kako se navodi na sajtu Grada, Sekretarijat za obrazovanje je između ostalog zadužen i koordinaciju rada Komisije za dodelu nagrada grada Beograda u oblasti obrazovanja i stvaralaštva mladih.

Šta propisuje odluka?

U Odluci o dodeli poklona i nagrada učenicima osnovnih i srednjih škola, koje je doneta 2014. godine, navodi se da Grad Beograd, po završetku nastavnih dana za tekuću godinu, daje nagrade učenicima generacije osnovnih i srednjih škola na teritoriji grada Beograda, koje su svojom vrednošću i edukativnim karakterom primerene postignutim rezultatima.

PROČITAJTE JOŠ

Učenicima generacije osnovnih škola dodeljuju se nagrada u vidu knjige sa tvrdim povezom iz određene oblasti.

Učenicima generacije srednjih škola dodeljuje se nagrada u vidu laptop računara ili knjige sa tvrdim povezom iz određene oblasti. Posebna softverska podrška određuje se učenicima generacije škola za slepe i slabovide.

Prema pisanju N1, za razliku od grada, opštinske vlasti nisu propustile da organizuju svečanosti na kojima su dodeljene nagrade đacima generacije osnovnih i srednjih škola, kao i priznanja nosiocima Vukove diplome.

Iz Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu Grada Beograda nisu odgovorili na upit Nova.rs o razlozima ukidanja tradicije dodeljivanja učeničkih nagrada.

****

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare