Foto.:TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ

Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) Sanja Radojević Škodrić rekla je danas da u Srbiji oko 800.000 građana ima dijabetes i da su iz tog razloga preventivni pregledi najvažniji.

Ona je na Radio televiziji Srbije ukazala da raste broj obolelih od te bolesti u Srbiji i u svetu, te da poprima oblik pandemije, kao i da se granica pomera ka mlađim osobama.

Radojević Škodrić rekla je da je ceo novembar posvećen prevetivi dijabetesa i da će se raditi merenje tromesečnog nivoa šećera u svim zdravstvenim ustanovama, vikendom tokom preventivnih pregleda, ali i oftalmološki pregledi, promene na krvnim sudovima i svi pregledi vezani za bubrežnu slabost.

Pročitajte još

Dodala je da se intezivno radi na tome da se uvede skrininig na dijabetes tipa 2 u svim domovima zdravlja i navela da 50 njih ima savetovališta za dijabetes.

Ona je rekla da je novina što pacijenti koji su na oralnoj terapiji i nisu imali pravo na test tračice o trošku države, sada imaju pravo na 100 godišnje.

BONUS VIDEO Milion čučnjeva za million ljudi sa dijabetesom: Personalni trener Dušan Rajić progovorio o ovom nesvakidašnjem izazovu 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar