"Žao nam je, nemamo Glukofaž XR, samo običan. Nema ni Eutiroksa od 100 miligrama, ostala nam je samo jedna kutija ovog od 50" - već mesecima me u apoteci dočekuju ovim i sličnim rečenicama. Svaki put se iznerviram i svaki put je apotekarima neprijatno i izvinjavaju se što nema lekova koje moram redovno da pijem. Svaki put kada idem u apoteku, pored lekova za dijabetes i štitnu žlezdu, dobro bi mi došli i lekovi za smirenje.

Predugo već traje nestašica ovih lekova za koje se procenjuje da ih koristi oko milion pacijenata u Srbiji. Prijateljice, koje takođe uzimaju ove terapije, pobedonosno obaveštavaju na Viber grupi ako pukom srećom negde uspeju da nađu ove dragocene lekove koji koštaju svega nekoliko stotina dinara. Lakše bi bilo nabaviti neku drogu nego Glukofaž XR i Eutiroks. Ipak, u celoj priči posebno iritira stav Republičkog fonda za zadravstveno osiguranje (RFZO), zbog njih će mi trebati i lekovi za pritisak koji skoči posle svakog objašnjenja i ubeđivanja da nestašice zapravo nema. Prave me budalom.

„Nestašice lekova neće biti, niti je ima“, kazala je pre neki dan za RTS direktorka RFZO Sanja Škodrić, pa kako da čovek ne poludi.

Navela je da „lekovi kontinuirano stižu“, te dodala da je pri vladi Srbije formirano koordinaciono telo koje vodi računa o strategijama i da su „već primenjene neke mere“.

„Molim vas, bez pravljenja zaliha (lekova), upravo su zalihe bilo jedini razlog takozvanih nestašica“, kazala je ona.

lekovi
Foto: Promo

Gospođo Škodrić, dragi RFZO, uveli ste strogu kontrolu, ovi lekovi sada mogu da se dobiju samo uz recept ili izveštaj lekara u kojem je naznačena terapija. I pored te vaše kontrole koja traje već nedeljama lekova i dalje nema, u apoteci sam bila pre dva dana. Kažu nema i nemaju pojma kada će biti. To je jedan od većih lanaca apoteka, pozvali su i svoje druge lokale da provere ima li Glukofaža XR i Eutiroksa 100, nema ga. Draga direktorka Škodrić, nisam od onih koji su pravili zalihe, svakoga meseca po jedna kutija, taman kaoliko treba. Nisam ni od onih koji su sami sebi prepisali lekove jer misle da će tako smršati. Sada shvatam da sam budala i da je trebalo da se snabdem barem za nekoliko meseci, sačuvala bih sebi živce. Jedno vas molim, ili obezbedite lekove i pravu kontrolu njihovog korišćenja ili prestanite da od nas pravite budala i ubeđujete u nešto što nema veze sa istinom. Unapred hvala, ni kriva ni dužna, pacijentkinja sa dijabetesom i hašimotom.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar