Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Nekoliko desetina zdravstvenih radnika i saradnika, koji su angažovani u vreme pandemije koronavirusa, još nisu dobili stalan posao, koji je trebalo da im bude obezbeđen Zaključkom Vlade Srbije, potpisanim još 31. avgusta 2023. godine. Medicinari, među kojima su lekari, medicinske sestre, tehničari, babice, fizioterapeuti i drugi, pre dva dana poslali su dopis ministarki zdravlja Danici Grujičić, u kojem je mole da ispravi ovu nepravdu, u suprotnom će se okupiti na mirnom protestu, a pojedini najavljuju i štrajk glađu.

Dopis, uz koji je Ministarstvu zdravlja stiglo i 53 potpisa zdravstvenih radnika i saradnika, prenosimo u celosti:

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

“Poštovana ministarko,

Mi, zdravstveni radnici i saradnici koji nismo dobili rešenja na neodređeno i nismo pozvani od svojih direktora nadležnih ustanova, obraćamo Vam se ovom prilikom sa molbom da rešite naš problem i ispravite nepravdu koja nas je zadesila. Želimo da naše žrtve budu priznate kako zaslužujemo.

Svi smo se više puta individualno obraćali direktorima, pravnoj službi, kao i ministrima, izražavajući naše probleme i tražeći rešenje. Nažalost, niko od njih nije reagovao na naše apele, posebno direktori koji su se oglušili o zaključke Vlade. Imajući u vidu odsustvo odgovora i akcija, nismo ostavili ništa neizprobano kako bismo rešili ove nedostatke. Sada nam ne preostaje ništa drugo osim da se još jednom, grupno, obratimo zahtevom za rešenje ovog problema.

Foto:TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Naglašavamo da nismo opoziciono orijentisani i da nam je cilj isključivo zaštita naših prava i rešavanje problema koje smo doživeli. Molimo vas da ovo rešite u roku od 9 dana, od dana prijema ove molbe. U protivnom, planiramo održati protestnu šetnju, a rutu ćemo naknadno objaviti.

Takođe, planiramo da održimo miran protest ispred Vlade RS i Ministarstva zdravlja, koji će biti praćen od strane medija. Neki od nas su spremni stupiti u štrajk glađu ispred Ministarstva zdravlja dok se ovaj problem ne reši, zbog nepravde i diskriminacije koju smo doživeli od strane direktora ustanova.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Obećano nam je da ćemo biti raspoređeni u matičnoj ustanovi, kako bismo izbegli dalje premeštanje od ustanove do ustanove, međutim do danas nije ništa preduzeto.

Pročitajte još:

Što se tiče naše žrtve tokom rada u pandemiji COVID-19, ističemo da smo se nesebično posvetili pružanju neophodne zdravstvene zaštite građanima, često rizikujući sopstveno zdravlje i živote. Radili smo sa maksimalnim angažmanom i profesionalizmom, istrajavajući u teškim uslovima i nedostatku adekvatne podrške, kako bismo zaštitili našu zajednicu i pružili potrebnu negu obolelima.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Nadalje, takođe želimo da istaknemo važnost rešavanja pitanja medicinskih radnika u zavodima i institutima, koji su takođe bili na prvoj liniji tokom pandemije COVID-19, kao i volonterima. Smatramo da je njihov doprinos takođe od velikog značaja i da im treba obezbediti adekvatne uslove rada i priznanje za njihov trud i žrtvu koju su dali za dobrobit zajednice.

Molimo vas da uvažite i ovo pitanje prilikom razmatranja naše molbe. Molimo da ne shvatite pogrešno naše molbe i apel.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Molimo vas da ovo shvatite ozbiljno i hitno preduzmete potrebne korake kako bi smo rešili ove probleme i omogućili normalan rad i pravedne uslove za sve zdravstvene radnike.

S poštovnjem, unapred zahvalni, zdravstveni radnici i saradnici”, piše u dopisu u koji smo imali uvid.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Podsetimo, Zaključak Vlade Srbije od 31. avgusta 2023. godine, odnosi se na zapošljavanje na neodređeno vreme svih zdravstvenih radnika i saradnika angažovanih tokom kovid pandemije. U proteklih nekoliko meseci iz Ministarstva zdravlja više puta su isticali da intenzivno preduzimaju sve aktivnosti iz svoje nadležnosti u cilju realizacije ovog Zaključka, ali do danas, gotovo devet meseci kasnije, nisu uspeli da reše pitanje ugovora na neodređeno, za sve zdravstvene radnike i saradnike.

***

BONUS VIDEO: Kovid bolnica Batajnica – poređenje: januar 2021. – mart 2023.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare