Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs; privatna arhiva

Medicinski tehničar Nikola Trailović (27) angažovan je 2021. godine u Kovid bolnici u Batajnici u vreme najgoreg talasa smrtonosnog virusa. Nakon što mu ugovor pre više od godinu dana nije produžen u ovoj bolnici, preko konkursa se zaposlio u Klinici za opekotine, plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije (UKCS), gde je 15 meseci čekao stalan posao, koji je svim medicinarima, koji su radili tokom pandemije, obećala Vlada Srbije. Međutim, nije dobio rešenje za stalno, već otkaz, u februaru ove godine, nakon što ga je direktor Klinike optužio, kako kaže, da učestvuje u pobuni radnika.

Lekari i kompletno medicinsko osoblje, koje je bilo na “prvoj liniji fronta” tokom najtežih talasa pandemije koronavirusa, zasluženo su dobili posao za stalno, ali nažalost, ne svi.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

“Deo nas na svojoj koži osetio je najgoru nepravdu. Aktivno sam bio angažovan u Kovid bolnici u Batajnici od 21. septembra 2021. godine. Tamo sam sa svojim kolegama neumorno radio u teškim uslovima, kako bismo spasili živote pacijenata. Nažalost, kada je došlo vreme za prelazak u stalni radni odnos, uprkos zaključku Vlade o zapošljavanju zdravstvenih radnika koji su angažovani tokom pandemije, nisam dobio odgovarajuće rešenje”, revoltirano za Nova.rs priča Nikola.

Upravu Klinike ne zanima Zaključak Vlade

Nakon što mu ugovor u Batajnici nije produžen, nije mu ostalo ništa osim prijave na konkurse.

“Uspeo sam, preko konkursa, da se zaposlim u Klinici za opekotine, plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju u Kliničkom centru. Tamo sam radio godinu i tri meseca sa ugovorom na određeno. U međuvremenu je Vlada donela zaključak o zapošljavanju medicinskog osoblja na neodređeno, a koji važi za sve koji su primljeni tokom kovida”.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Međutim, ističe on, uprava Klinike na kojoj je radio, nije se složila sa ovim zaključkom.

“Niko od njih nije nameravao da poštuje odluku Vlade. Ni prof. dr Milan Jovanović, koji je na čelu Klinike, ni njegova zamenica, kao ni glavna sestra ustanove. Svi su se oštro protivili odluci da ja dobijem rešenje na neodređeno. U tom periodu, od sredine 2023. godine, vladala je inače opšta pobuna radnika na Klinici protiv uprave, a ovakvo stanje i dalje traje. Kada su zaposleni krenuli da dižu svoj glas i traže bolje uslove, uprava je počela sa ucenama, pretnjama, diskriminacijom i šikaniranjem radnika, uz uvek isto obrazloženje, ‘kome se ne sviđa neka da otkaz’”, opisuje Nikola napetu, neuslovnu i zakonski nedopustivu atmosferu na ovoj Klinici.

Nikola Trailović angažovan u kovidu Foto:privatna arhiva

Pored mobinga od strane direktora i njemu bliskih, kršenja ugovora o radu i loših uslova na Klinici, Nikola naglašava i da su se oglušili o zaključak Vlade, što je za njega bilo previše.

Mobing, ucene i pretnje nadređenih

“Sve su to radili pod zaštitom uprave Kliničkog centra Srbije. U toj pobuni zaposlenih nisam učestvovao, ali me je zamenica direktora jednom, u toku radnog vremena, zatvorila u četiri zida. Optuživala me je da sam učestvovao u protestu, pretila mi je otkazom ukoliko joj u roku od dva sata ne kažem ko je predvodnik pobune i ko šalje ‘prljav veš’ u medije”, seća se naš sagovornik scena sa Klinike i odnosa nadređenih prema radnicima, koji podleže krivičnoj prijavi.

Foto: Privatna arhiva

Nikola se obraćao nadležnim institucijama, ali je iznova nailazio na “zid”.

“Pisao sam direktoru UKC Srbije sa molbom da mi pomogne, ali nisam dobio nikakav odgovor, iako sam molio upravu Kliničkog da postupe pravno, etički i pod moralnom odgovornošću za sprovođenje zaključka Vlade Srbije. Potom sam se obratio Ministarstvu zdravlja, a od njih dobio odgovor da to rešavanje nije u njihovoj nadležnosti, već moram da se obratim inspekciji rada i Ministarstvu za rad. Ove dve institucije su međutim opet prebacile odgovornost na Ministarstvo zdravlja, stvarajući tako zamršen institucionalni čvor”, objašnjava Trailović, kako su ga “šetali” od vrata do vrata.

Foto:privatna arhiva

Od oko 9.000 medicinara, 200 njih ostalo je uskraćeno za stalan posao.

Pročitajte još:

“Nas je jedno vreme podržavao sindikat Sloga, ali do današnjeg dana ništa nisu rešili. Molim narodne poslanike Skupštine Srbije, da postave pitanje ministarki zdravlja, zašto već devet meseci ovom problemu pristupa pasivno i ko je sve dobio posao na neodređeno, a da uopšte nije ni radio u crvenoj zoni”, pita ovaj mladi medicinski tehničar, koji samo želi da radi po zakonu.

Posao samo za prekvalifikovane

Dok se Nikola i desetine njegovih kolega bore za stalan posao, nakon što su tokom pandemije prošli kroz pakao, Klinički centar zapošljava, ističe naš sagovornik, prekvalifikovano osoblje, kojima ugovori na određeno nimalo ne smetaju.

brazilski soj korona
Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

“U poslednjih dva meseca, zbog potrebe posla na određeno u Kliničkom centru, raspisana su dva konkursa na kojima su tražili po 50 medicinskih sestara i tehničara, dok nas, kojima sleduje rešenje za stalno, odbijaju pod obrazloženjem da ‘moraju da vide šta će sa nama i da RFZO ne odobrava da nas prime u stalni radni odnos’. Inače, u Kliničkom centru je poslednjih par godina praksa da zapošljavaju prekvalifikovane medicinske sestre, a za nas ‘heroje iz doba kovida’ nema mesta. Iz pravne službe Kliničkog mi je direktno savetovano da ostvarim svoje pravo preko nadležnog suda, jer su mi sva vrata na koja sam pokucao ostala zatvorena”, razočarano priča naš sagovornik.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

On napominje da je novi zaključak Vlade donesen početkom februara ove godine.

“Iako su iz Vlade po ovom pitanju imali radni sastanak sa predstavnicima RFZO, gde su izložili spisak svih nas koji bi trebalo da dobijemo rešenja na neodređeno, iz uprave Kliničkog centra i dalje tvrde da im nikakva imena nisu dostavljena”.

U borbi za ugovor ostao bez posla

Uprkos svim naporima da dođe do ugovora za stalno, Trailović je 10. februara ove godine – ostao bez posla.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

“Direktor me je okarakterisao kao jednog od vođa pobune, u kojoj učestvuju kolege, što ne čudi jer on krši ugovore o radu, na odeljenjima vlada haos, nemamo spremačice, nedostaje osoblje, a sa njim je nemoguće razgovarati. Kolege su u kontaktu sa advokatima i sindikatima, čekaju formiranje Vlade, pa kad budu pokriveni zakonski, obratiće se Ministarstvu zdravlja. Nažalost, nisam više tamo, a umesto da sam dobio ugovor za stalno, kako je najavila Vlada, nisu mi produžili ni onaj na određeno, koji sam potpisivao na svaka tri meseca”, za kraj naglašava Nikola, koji kaže da od borbe za pravdu neće odustati.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Podsetimo, Vlada Srbije usvojila je u novembru 2023. Zaključak kojim je saglasna da se u radni odnos na neodređeno vreme prime svi zdravstveni radnici koji su bili angažovani tokom Kovid-19. Kako se navodi u saopštenju, odluka se odnosi i na saradnike koji su radili na poslovima lečenja obolelih od zarazne bolesti Kovid-19. Takođe, odnosi se i na lica koja su radila i na pratećim pomoćno – tehničkim poslovima u zdravstvenim ustanovama u javnoj svojini i privremenim objektima za smeštaj i lečenje obolelih od kovida. Ovim povodom, ministarka zdravlja Danica Grujičić je još početkom oktobra prošle godine izjavila da je stiglo oko 9.500 zahteva za prijem u radni odnos, ali da će trebati vremena da se prouči dokumentacija i napravi neka vrsta selekcije, za koju nije precizirala šta tačno podrazumeva.

Na naša pitanja o zapošljavanju radnika koji su angažovani tokom pandemije, među njima i medicinskog tehničara Nikole Trailovića, sa Klinike za opekotine, plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju UKC Srbije, nisu odgovorili do objavljivanja ovog teksta.

***

BONUS VIDEO: Kovid bolnica Batajnica – poređenje: januar 2021. – mart 2023.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare