Foto: Amir Hamzagic/ATAImages

“Brojimo sitno” do sastava nove Vlade Srbije, a za mesto u fotelji Ministarstva zdravlja, naći će se, prema nezvaničnim informacijama Nova.rs, kao glavna kandidatkinja Sanja Radojević Škodrić, direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje i članica Predsedništva SNS. Za mesto na čelu srpske medicine uvek se govorilo da je “vruć krompir”, zbog zdravstvenog sistema koji u našoj zemlji propada decenijama unazad, a koji ni, najverovatnije odlazeća, ministarka Danica Grujičić, nije mogla da postavi na noge.

U medicinskim, ali i političkim krugovima, nedeljama se provlači ime direktorke RFZO, kao naslednice Danice Grujičić. Osim Radojević Škodrić, u igri su i druga imena, a ono koje se često čuje, nam je i više nego poznato, odnosi se na bivšeg ministra Zlatibora Lončara, koji, izgleda, još nije preboleo “svrgavanje” sa stare i omiljene mu funkcije.

Zlatibor LončarFoto:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

“Dana odlazi i to je sigurno! Još se ne zna tačno ko stiže na njeno mesto, ali po svemu sudeći fotelja je rezervisana za Sanju Radojević Škodrić, koja se pokazala kao vrlo sposobna. Kao rukovodilac Fonda uspela je da uvede brojne promene, obezbedi finansije za lečenje, inovativne lekove i mesto u Vladi će najverovatnije pripasti njoj”, kaže izvor Nova.rs iz ministarstva.

Sposobna i snalažljiva

Lekari kaže da ne bi bili iznenađeni ovim izborom.

“Profesorku Radojević Škodrić profesionalno poznajem duže vreme i imam o njoj visoko mišljenje. Smatram da je dorasla poslu ministarke u svakom smislu. Radila je na čelu Fonda uspešno dugi niz godina, sposobna je i snalažljiva, takođe izuzetan stručnjak i čovek”, kaže za Nova.rs dr Gorica Đokić, predsednica Sindikata lekara i farmaceuta Srbije.

Foto:privatna arhiva

Od saradnika bliskih Radojević Škodrić, saznajemo da je u pitanju osoba koja je iznad svega profesionalna i ne odstupa od zacrtanih ciljeva.

“Ona je borac i učiniće sve da dođe do cilja. U okviru Fonda imala je brojne planove i ambiciozne poduhvate i gotovo svi su realizovani zahvaljujući njenim kontaktima, sposobnoj i organizovanoj saradnji sa ljudima iz sveta politike, farmacije, medicine, ali i ekonomije i finansija. Ne da na sebe, stroga je, ali vredna i ozbiljna u poslu”, kaže sagovornik Nova.rs iz Fonda, koji je zamolio da ostane anoniman.

Sanja Radojević Škodrić, direktor RFZO Foto:TANJUG/ JADRANKA ILIĆ

Naime, odlazeća ministarka Danica Grujičić, na ovo čelno mesto sela je sa brojnim planovima, za koje, nažalost, nije imala podršku u Vladi. Od oktobra 2022. do danas, teško je nabrojati sve najavljene projekte i maštovite ideje ministarke Grujičić, za preporod i reformu zdravstvenog sistema, od kojih je većina ostala na rečima. Ona je početkom ove godine čak i priznale brojne greške upravljanja srpskim zdravstvom, kao i da za predložena rešenja uglavnom nije nailazila na podršku.

Od dobrih odnosa do zahlađenja

Najnoviji “ispad” ministarke i značajan pokazatelj njenog položaja u Vladi, je nezainteresovanost ministra finansija Siniše Malog za projekte u zdravstvu, koji joj se, kako je nedavno navela, nije javio šest meseci na telefon, zbog čega je na čekanju odobrenje budžeta za digitalizacija zdravstvenog sistema.

Siniša Mali zvanični razgovori predstavnika Srbije sa misijom Medunarodnog monetarnog fonda (MMF) Foto:TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

Pitanje je da li bi ga Sanja Radojević Škodrić čekala ovoliko ili se ovako važna pitanja ne bi rešavala telefonom?

Pročitajte još:

Grujičić i njena najverovatnija naslednica Radojević Škodrić, poznate su po dobrim odnosima, koje su negovale od kako je Dana na čelu ministarstva. Međutim u poslednjih nekoliko meseci retkost je videti ih zajedno na istim događajima, što je u medicinskim kuloarima probudilo sumnju o mogućem rivalitetu, konkurenciji i zahlađenju odnosa.

Foto.:TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ

Poznato je, inače, da Radojević Škodrić nije imala dobru saradnju sa prethodnim ministrom Zlatiborom Lončarom, a kako će se ona snaći na ovoj funkciji, ostaje da vidimo.

Podsetimo, prof. dr Sanja Radojević Škodrić, “čuva” zdravstveni trezor, tačnije budžet i odlučuje o ulaganjima u zdravlje građana kao direktorka RFZO još od kraja 2017. godine. Zvanje doktora medicinskih nauka stekla je na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, a od nedavno je redovna profesorka na istoimenom fakultetu, na predmetu Patologija.

Sanja Radojević Škodrić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Do dolaska na mesto nove v.d. direktorke Fonda, bila je zaposlena na Institutu za patologiju od 2000. godine. Direktorka Instituta bila je u periodu od 2015. do novembra 2017. godine, a aktivna je članica Predsedništva Srpske napredne stranke.

Podsetimo, rukovođenje Fondom od strane Sanje Radojević Škodrić, obeležilo je više uspešnih projekata. Među njima su uvođenje besplatne HPV vakcine za decu od 9 do 19 godina, a od nedavno i za studente do 26 godina. Obezbeđeno je 30 milijardi dinara za inovativne lekove, uveden je obavezan skrining u svim porodilištima za rano otkrivanje spinalne mišićne atrofije, a najavila je da i će budžet za retke bolesti do 2027. biti uvećan za čak 200 miliona evra. Ako Radojević Škodrić sedne u ministarsku fotelju, njen naslednik za čuvanje zdravstvenog trezora, moraće, po svemu sudeći, da prođe ozbiljnu obuku.

***

BONUS VIDEO: Kako do besplatnog zdravstvenog osiguranja o trošku RFZO u inostranstvu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare