Ivanka Popović Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Ivanka Popović, bivša rektorka Univerziteta u Beogradu i profesorka Tehnološko-metalurškog fakulteta, izabrana je za potpredsednicu Evropske asocijacije univerziteta (EUA), saznaje Danas.

Popović je još prošle godine predložena za predsednicu ove univerzitetske asocijacije nakon što su je nominovale austrijska, mađarska i slovenačka rektorska konferencija, ali nije dobila podršku Konferencije univerziteta Srbije. To, međutim, nije uticalo na njenu kandidaturu.

Za predsednika EUA je na godišnjoj skupštini u aprilu ove godine izabran Josep Garel, bivši rektor Univerziteta Ramon Lul (Španija), a na nedavnoj konstitutivnoj sednici novog saziva Upravnog odbora za potpredsednike su jednoglasno izabrani Ivanka Popović i Pol Bojl, rektor Univerziteta Svonsi (Velika Britanija), piše Danas.

Popović je inače članica Upravnog odbora EUA od 2021. godine i mandat joj traje do 2025, a ovo će joj biti dodatna funkcija.

Na pitanje Danasa kako sa ove distance gleda na to što nije dobila podršku KONUS-a, a podržale su je tri strane rektorske konferencije, Ivanka Popović kaže da po Statutu EUA različite rektorske konferencije mogu da nominuju kandidate za predsednika ove asocijacije i da je uobičajeno da kandidati dobiju podršku matične rektorske konferencije.

PROČITAJTE JOŠ:

„Funkcija u EUA je važna jer je olakšan pristup informacijama, a takođe je u pitanju i ugled zemlje tako da svaka rektorska konferencija pokušava da ima svog kandidata. U tom smislu sam bila iznenađena što KONUS nije razumeo taj aspekt. Ja u Bordu EUA delujem samostalno, a ne kao delegat KONUS-a ili Republike Srbije, ali ću se svakako truditi da zastupam interese akademske zajednice iz regiona zapadnog balkana, da prenesem sve što je aktuelno u našem regionu, sa kojim se izazovima i problemima u visokom obrazovanju suočavamo. Bordu EUA je jako stalo da ima pouzdane podatke i zastupljenost članova iz cele Evrope“, rekla je za Danas Ivanka Popović.

Ovo je inače prvi put da se neko iz ovog regiona nalazi na ovako visokoj poziciji u EUA.

Evropska asocijacija univerziteta je osnovana 2001. godine i čini je više od 850 univerziteta iz 49 evropskih zemalja.

U svom obraćanju, novi predsednik Garel je napomenuo da „ako Evropska asocijacija univerziteta nije postojala, trebalo bi je stvoriti, jer je to mesto gde se evropski univerziteti okupljaju – mesto za slušanje i učenje od drugih.

„To je najbolji alat koji univerziteti u Evropi imaju da zajedno definišu kako bi visoko obrazovanje trebalo da izgleda u budućnosti, za dobrobit društva. Radujem se što ću raditi sa članicama i partnerima EUA u naredne četiri godine na jačanju evropskih univerziteta i oblikovanju pravedne i održive budućnosti“, naveo je Garel.

BONUS VIDEO: Vanja Đurđić: Studenti žele da se čuje njihov glas, ako se nešto ne promeni, ne piše se dobro ovoj državi

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare