Jovo Bakić, Utisak nedelje Foto:Nova

Sadašnji i nekadašnji studenti Odeljenja za sociologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, uputili su otvoreno pismo podrške svom profesoru Jovu Bakiću, koji je poslednjih meseci izložen konstantnim režimskim napadima zbog svojih izjava u medijima.

Posle serije napada predstavnika vlasti na profesora Filozofskog fakulteta u Beogradu Jova Bakića zbog njegovih izjava u medijima, te poziva koji je krajem maja uputila premijerka Ana Brnabić da Etička komisija tog fakulteta, Odbor za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu i Etički odbor UB „uzmu u obzir pozive na nasilje njihovog profesora“, na Filozofski fakultet stigao je dopis Ministarstva prosvete.

Generalni sekretar Narodne skupštine dostavio je zahtev Ministarstvu prosvete za davanje obaveštenja i objašnjenja, koji je narodni poslanik prof. dr Marko Atlagić izneo na sednici Narodne skupštine RS 30. maja, povodom istupanja prof. dr Jova Bakića, vanrednog profesora na Filozofskom fakultetu u Beogradu, kao i podatak da li se Katedra za sociologiju Filozofskog fakulteta ogradila od njegovih izjava: da bi „voleo da Aleksandra Vučića i preko dva miliona dvesta dvadeset četiri hiljade građana Republike Srbije koji ga podržavaju juri po ulicama“, i da će „Aleksandra Vučića i njegove pristalice juriti po ulicama i da će plivati po Savi i Dunavu“, piše u dopisu Ministarstva prosvete.

U dokumentu koji je potpisao v. d. ministra prosvete Đorđe Milićević, Ministarstvo je od Filozofskog fakulteta zatražilo da im „hitno dostave podatke koji se odnose na ovaj slučaj“ da bi mogli da pripreme odgovor.

Nakon ovog događaja, Bakićevi studenti uputili su otvoreno pismo koje prenosimo u celosti: 

Mi, dole potpisani, bivši i sadašnji studenti i studentkinje Odeljenja za sociologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, studenti i studentkinje profesora Jova Bakića, pišemo ovo pismo jer smatramo da je u ovom trenutku važno da se čuje i naš glas. Pišemo ovo pismo kako bismo izrazili svoju punu solidarnost i pružili podršku našem profesoru.

Doprinos i angažman Jova Bakića, kritičkog i javnog intelektualca, važni su i vredni za čitavo naše društvo. O naučnim postignućima Jova Bakića dovoljno govore njegovi radovi. O Bakiću kao profesoru i pedagogu govorimo mi, kao i generacije društveno angažovanih sociologa i sociološkinja na koje je svojim radom uticao.
Od njega smo učili da se međusobno slušamo i razmenjujemo argumente, kao i da razgovaramo sa ljudima sa kojima se isprva ni ne slažemo. Učili smo da proveravamo svoje izvore, a da svaki izneti stav izlažemo nizu kritičkih preispitivanja. Učili smo i naučili da smo politički subjekti, a da istina i pravda nemaju kompromisa.

PROČITAJTE JOŠ

Zato nam je važno da, u vreme kada se vlast, sa svim institucijama koje joj stoje na raspolaganju, obrušava na Bakića, pokažemo baš to čemu nas je on učio.

Ne čude nas falsifikovane izjave Jova Bakića koje u Narodnoj skupštini Republike Srbije iznosi poslanik Srpske napredne stranke, Marko Atlagić. Navikli smo da skupštinska govornica trpi svašta. Ono što čudi je da Atlagićev falsifikat, kao relevantnu informaciju, preuzima Ministarstvo prosvete zahtevajući “podatak da li se Katedra za sociologiju Filozofskog fakulteta ogradila od njegovih (Bakićevih) izjava”. Posle brojnih političara vladajuće stranke, prorežimskih medija i agitatora, tendencioznom i lažnom interpretiranju izjava Jova Bakića sada se pridružilo i Ministarstvo vršeći pritisak i na sam Filozofski fakultet.
Napadi na Jova Bakića i pritisci koji se vrše na Filozofski fakultet predstavljaju napad i na slobodu mišljenja i samu autonomiju univerziteta. Ne slučajno, intenziviranje ovih napada dešava se paralelno sa najvećim antivladinim protestima godinama unazad. Cilj je ućutkati glasove koji u javnosti iznose sve ono što bi vlast želela da prikrije. Danas, kada su kritički glasovi pod nikad većim pritiskom mišljenja smo da moramo braniti svaki takav glas, jer ukoliko ugase i jedan, ugasiće sve.

Stojimo solidarno sa našim profesorom u odbrani prava na slobodno i kritičko mišljenje. Isto to očekujemo da uradi i Odeljenje za sociologiju, kao i sam Filozofski fakultet Univerziteta u Beogradu. Izostanak reakcije Fakulteta dovešće u pitanje samu svrhu njegovog postojanja. Jer “nije filozofski ćutati”, zar ne?

Ovo pismo potpisalo je 150 studenata. 

***

BONUS VIDEO: Jovo Bakić: Vučić više saoseća sa „malim dečakom“, nego sa žrtvama

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare