Foto: Shutterstock/Instagram

Cela Čukarica digla se na noge zbog đaka iz Osnovne škole "Ljuba Nenadović" sa ove beogradske opštine, a koji su, kako su ispričali roditelji za Nova.rs, tri dana uprkos jakoj kiši i mrazu, čekali ispred škole da uđu u svoje učionice. Kako tvrde, Uprava škole ne dozvoljava deci da uđu unutra dok se ne oglasi zvono za početak časova. Direktor ove škole Đuro Kosić rekao je za naš portal da to nije tačno, te da je moguće da tog dana dežurni nastavnik nije stigao na vreme da otključa vrata, kao i da se niko od roditelja nije žalio. Ipak, situacija je izmakla kontroli s obzirom da pojedini roditelji očigledno ne žele da pređu preko ovakvog postupanja Uprave škole, te su odlučili da svoju decu ispišu iz ove škole i prebace ih u drugu. A u razgovoru za naš portal otkrivaju još neke probleme koji se, prema njihovom mišljenju, zataškavaju.

Majka đaka prvaka R. B. koja je insistirala da ostane anonimna kaže da je izrevoltirana i razočarana nakon što je u medijima pročitala šta je direktor škole izjavio o ovom problemu.

„Sramno je i da ima prava glasa i da bilo šta kaže jer sam lično stajala na vratima škole kad je snimak napravljen od strane jedne mame, po toj kiši i tražila od obezbeđenja, ne samo ja, već svi mi koji smo stajali sa decom, da zove direktora da izađe napolje i da nama roditeljima objasni zašto deca ne mogu da uđu unutra. Naravno da se direktor nije pojavio!“, kaže pobesnela žena.

Foto: Printscreen instagram/Video

Kako dalje objašnjava, zbunjena je zbog saradnje koju spomninje direktor jer, tvrdi ona, upravo je on taj koji ne sarađuje.

„Mi od obezbeđenja ne možemo nikome da priđemo u školi niti da uđemo u istu. Zovemo ga da izađe, ali gospodin bahati se ne pojavljuje. Da je bio korektan i izašao i sarađivao prvo on, sigurno se ovakve objave ne bi ni pojavljivale na internetu. Gotovo sam sigurna da moje dete neće više ići u ovu školu, nažalost nisam se informisala na vreme, a zahvaljujuci objavi na internetu, svašta je isplivalo o toj školi“, priča ova mama.

Na naše pitanje šta se to zapravo dešava u školi i da li postoji još neki problem osim ovog, naša sagovornica kaže da „ima svega i svačega“.

„Moje dete i njegove drugare već neko vreme plaše deca iz starijih razreda, jure ih po hodnicima, pa ne smeju do ve-cea da odu. Potom, nastavnica engleskog jezika koja godinama predaje u toj školi, dere se na tako malu decu, čujem i da ih vređa. To je nedopustivo. Definitivno ću razmisliti dobro do kraja godine i potražiti školu u kojoj će mi dete biti bezbeno“.

Pročitajte još:

Naša sagovornica se dotakla i para koje roditelji uplaćuju na račun škole da bi im deca boravila dok su na časovima u pristojnim uslovima i bila bezbedna, ali kaže da tih para nema nigde, a škola se raspada.

„Za obezbeđenje plaćamo 360 dinara mesečno, računajte u proseku 25 đaka u razredu, 6 odeljenja po razredu, pa puta 8 razreda. Uplaćujemo na račun škole, a škola u raspadu. Gde je taj novac?“

Polazak u školu Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Što se tiče prethodnih dana kada su se deca smrzavala na temperaturi ispod nule, čekajući da se oglasi zvono, ova mama se pita kako li je bilo deci, kada su se njoj ukočili prsti dok je čekala sa sinom ispred škole.

„Problem je što je jako hladno, deca nekad ne ponesu kapu, rukavice, ne obuku se adekvatno jer ne oblače svu decu roditelji, i tako obučeni moraju da stoje i čekaju. Nije 5minuta u pitanju, neko čeka i 20 minuta, zavisi ko kada stigne, odnosno kad koji roditelj mora na posao. Ne može svako da tempira da dete dovede u minut do 8“, objašnjava naša sagovornica.

Direktor: Roditelji lažu čim zinu!

Povodom tvrdnji ovih roditelja koji su nam ukazali na druge probleme koje, kako kažu, postoje u ovoj školi, kontaktirali smo opet direktora Đura Kosića koji je rekao da je sve laž.

„Oni lažu čim zinu. Toliko imam da kažem. Slobodno tako napišite. Ne razumem te roditelje, zaista. Niko nam se nije žalio zbog nekih od stvari koje ste naveli. Škola je u potpunosti bezbedna, perfektno uređena, treba da dođete i da vidite kako funkcioniše naša ustanova. Činimo sve što možemo, imamo i kuhinju za decu, hrane se zdravo. A to zašto neko izmišlja takve stvari, ne znam, nisam ni lekar, a ni teolog da vam odgovorim na to pitanje“, kaže direktor.

Đuro Kosić Foto: Osljubanenadovic.nasaskola.rs

On dodaje da ova škola beleži izvanredne rezultate, te da mu je žao što se o njima ne piše. Kaže da su izuzetno poniženi kao prosvetni radnici, da su im sve stolice izmaknute, kao i poslednja stolica dostojanstva.

„Nemam vremena ni strpljenja da više govorim. Ti ljudi lažu i to je sve. Apsolutno nije istina, imamo 1.200 đaka sa izvanrednim rezultatima i 1.150 izuzetno vaspitane i kulturne dece o kojima vodimo računa. Ono ostalo gde imamo probleme u ponašanju, to izlazi iz porodice, a ne iz škole. Od škole se traži mnogo više, a pritom roditelji ne žele da sarađuju sa školom. Onda neka novinari reše probleme, kad se već ne obraćaju nama. Poslednja stolica dostojanstva je izmaknuta, više nemamo čak ni to. Reakcija na sve to je potpuno blaga. To je istina. Izrevoltiran sam, vodimo računa o deci, pokušavamo roditelje da urazumimo da sarađuju sa nama jer ne možemo bez njih da radimo. Nemamo vremena, nažalost, za onu predivnu decu jer smo pretrpani problemima oko druge dece“, kaže za kraj razgovora direktor Kosić.

BONUS VIDEO: Deca po kiši čekaju na ulazak u školu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare