Foto: Shutterstock/bibiphoto/Nova.rs

Nisu retki slučajevi u kojima su cene u prodavnicama u inostranstvu znatno niže nego u Srbiji. Od kozmetike do osnovnih životnih namirnica - razlike u ceni su očigledne i velike. Kada se na to dodaju i neuporedivo veće prosečne plate nego u Srbiji, jasno je da životni standard u našoj državi nije na zavidnom nivou. Poslednje fotografije iz nemačke prodavnice pokazuju puter, namirnicu koja je tamo jeftinija i do 200 dinara.

Naime, udruženje potrošača „Efektiva“ objavila je na Fejsbuk stranici fotografiju putera u pakovanju od 250 grama, koji u Nemačkoj košta 2,29 evra, odnosno oko 270 dinara. S druge strane, priložene su i fotografije sa sajta Cenoteka, na kojem su upoređene cene različitih proizvoda u nekoliko prodavnica u Srbiji.

Prema podacima tog sajta, još manje pakovanje, od 200 grama, u Srbiji košta od 350, pa sve do 470 dinara.

Kada poredimo cene po kilogramu, u Nemačkoj ona iznosi oko 1.080 dinara, a u Srbiji od 1.750, pa sve do 2.350 dinara.

„Wirtschaftstiger – ekonomski tigar“, poručila je Efektiva.

Foto: Privatna arhiva

Inače, kako je Nova.rs već pisala, dosta proizvoda, s druge strane, jeste jeftinije u Srbiji.

Međutim, niže su i plate.

Prosečna plata u Nemačkoj je oko 2.000 evra, a zarade variraju od visine poreza, koji su niži za ljude koji imaju decu. U svakom slučaju, prosečna plata se kreće od 1.900 do 2.200 evra.

PROČITAJTE JOŠ

Od prvog oktobra, minimalna satnica u Nemačkoj iznosi 12 evra, u bruto iznosu, odnosno bez poreza i doprinosa, odlučio je nedavno Bundestag.

S druge strane, prosečna plata u Srbiji iznosila je u julu, od kada su dostupni poslednji zvanični podaci, 73.114 dinara, odnosno oko 620 evra.

Minimalac u Srbiji trenutno jedva da prelazi 35.000 dinara.

BONUS VIDEO Meso, za kupce skupo, za proizvođače jeftino

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare