Zoran Đorđević, v.d. direktora “Pošta Srbije”, vlasnik je četvorosobnog stana u strogom centru Beograda, koji nije prijavio Agenciji za sprečavanje korupcije. I dok njegov advokat tvrdi da je reč o nekretnini iz nasledstva od prošle godine, te da ima vremena da ga prijavi Agenciji, u katastru se jasno vidi da je reč o stanu za koji je Đorđević podigao kredit 2022. i to u iznosu od 160.000 evra.

Zoran Đorđević, prvi čovek Javnog preduzeća “Pošta Srbije”, pre dve godine, u martu 2022, kupio je stan u strogom centru Beograda, konkretno u ulici Kraljice Natalije.

Foto:Privatna arhiva

Kako se navodi u Katastru nepokretnosti, površina Đorđevićevog stana nije evidentirana, ali se navodi da je u pitanju četvorosobni stan, koji se nalazi na drugom spratu, „do ulice“.

Koliko je direktora „Pošte“ koštala ova nekretnina nije poznato. Međutim, sudeći prema zvanično objavljenim podacima, Đorđević je, kako bi kupio ovaj stan, podigao kredit u iznosu od 160.000 evra.

PROČITAJTE JOŠ

Rok otplate ovog zajma je 214 meseci, dakle manje od 18 godina, sa promenljivom kamantom stopom, koju čine tromesečni euribor koji je u trenutku podizanja kredita bio u minusu, kao i bankarska marža od 2,69 odsto.

Svi ovi podaci nalaze se u izvodu iz katastra u koji je “Nova” imala uvid. Njih međutim nema u registru o imovini i prihodima na sajtu Agencije za sprečavanje korupcije, kojoj su javni funkcioneri dužni da prijave svaku promenu imovinskog stanja. U suprotnom čine krivično delo. Prema Zakonu o sprečavanju korupcije, neprijavljivanje imovine kažnjava se zatvorom od šest meseci do pet godina. 

Nepokretnosti koje je Đorđević kao javni funkcioner prijavio Agenciji su dve kuće od po 150 i 86 kvadrata, od kojih je polovinu veće nasledio, kao i dve nasleđene parcele građevinskog zemljišta. On je poslednji izveštaj Agenciji podneo u februaru 2023, skoro godinu dana od kupovine stana, ali novu nekretninu nije prijavio.

Zoran Đorđević Foto: Milos Tesic/ATAImages

Inače, otkako je 2022. godine kupio stan, Đorđević je čak dva puta menjao podatke o imovini, odnosno dva puta je dostavljao izveštaj Agenciji, ali stana u njemu nema.

Foto: Agencija za sprečavanje korupcije

Ovim povodom uputili smo pitanje Agenciji za sprečavanje korupcije. Kako kažu, svi podneti izveštaji Zorana Đorđevića nalaze se na njihovom sajtu, ali ipak, ovog stana nema. Dakle, na osnovu odgovora Agencije zaključuje se da direktor „Pošte“ nije prijavio ovu nekretninu.

Dodaju i da funkcioneri imaju vremena do 15. maja prijave bitne promene u imovini koje su nastale u prethodnoj godini. Ova promena u Đorđevićevoj imovini nastala je, pak, još 2022.

„Nekretnina je predmet ostavine“

I od Đorđevića smo pokušali da saznamo zbog čega nije prijavio ovu nekretninu, a njegova advokatica Željka Petrović rekla nam je da Đorđević „svake godine uredno i blagovremeno prijavljuje imovinu i prihode, što će učiniti i ove godine“. Iako se u Katastru jasno navodi da je na ovu nekretninu stavljena hipoteka, po osnovu ugovora o stambenom kreditu koji je odobren u januaru 2022. godine, Đorđevićeva advokatica tvrdi da je ovaj stan predmet ostavine.

„Navedena nepokretnost je predmet ostavine iz 2023. godine, a članom 69 Zakona o sprečavanju korupcije je propisano da ako se imovina ili prihodi javnog funkcionera bitno promene u prethodnoj godini, javni funkcioner podnosi Agenciji Izveštaj prema stanju na dan 31. decembra prethodne godine, a najkasnije do isteka roka za podnošenje godišnje poreske prijave na utvršivanje poreza na dohodak građana. Naime, rok za podnošenje poreske prijave za godišnji porez na dohodak građana i plaćanje poreske obaveze, po osnovu dohotka ostvarenog u 2023. godini, je 15.05.2024. godine tako da će do isteka zakonom predviđenog roka, odnosno do 15.05.2024. godine, gospodin Đođević prijaviti i nepokretnost u Ulici Кraljice Natalije, a koja je, da ponovimo, predmet ostavine iz 2023. godine, te kao takva, odnosno nasleđena tek 2023. godine, nije mogla biti ranije prijavljena“, navodi se.

Šta sve ima Đorđević?

Kako se vidi u Katastru, Đorđević poseduje parcelu u Grockoj, površine 1.951 kvadrat, koju deli sa još dve osobe, a suvlasnik je  još 11 parcela ima u Malom Mokrom Lugu.

Nad još devet parcela na istoj lokaciji ima pravo korišćenja.

Takođe u Malom Mokrom Lugu, Đorđević je suvlasnik kuće od 170 kvadrata, a držalac je objekta površine 41 kvadrat, koji je izgrađen bez dozvole.

Iz izveštaja Agencije vidi se da, kada je u pitanju pokretna imovina, Đorđević poseduje automobil Mercedes A180, 2019. godište, koji je dobio na poklon. Od koga, ni to nije poznato.

Inače, u Agenciji se navodi da je od 2021. godine Đorđevićeva plata 248.325 dinara.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare