Javno preduzeće “Pošta Srbije”, na čelu sa direktorom Zoranom Đorđevićem, potrošilo je oko šest miliona evra na kupovinu elektrovozila, koja će koristiti poštari. Baš ti poštari rade za plate koje su daleko ispod prosečnih u Srbiji, zbog čega su i nedeljama štrajkovali. Uprkos tome, Pošta uporno daje ogromne sume novca na različite nabavke.

“Pošta Srbije” nedavno se pohvalila da je nabavila 95 elektrovozila koje će koristiti „za specijalizovani prijem i dostavu u urbanim sredinama“.

Pošta Srbije, nova vozila Foto: FoNet/Pošta Srbije

Iako je reč o ekološkim vozilima, ova nabavka to javno preduzeće skupo je koštala, naročito imajući u vidu plate koje primaju zaposleni.

Sudeći po podacima sa Portala javnih nabavki, „Pošta“ je  za nabavku elektrovozila izdvojila blizu 600 miliona dinara bez PDV, odnosno oko 6,12 miliona evra sa PDV-om. Dakle, to znači da je jedno elektrovozilo to preduzeće platilo čak 64.400 evra, odnosno oko 55.000 bez poreza.

U konkursnoj dokumentaciji između ostalog naručilac navodi da je u planu da se odobre subvencije Ministarstva zaštite životne sredine, ali nije poznato da li su ta sredstva odborena. Inače, Ministarstvo ekologije je ranije objavilo da za kupovinu elektrovozila, država daje 5.000 evra.

Posao je dobila firma Centro expert iz Vrčina, čiji je vlasnik Miloš Milovanović, nepoznat široj javnosti.

Maksimalna brzina od 80 kilometara na čas

Kako se vidi u tehničkoj specifikaciji, Pošta je odlučila da nabavi vozila napravljena 2023, iste godine kada je tender i raspisan. Kako se navodi, u pitanju su vozila sa maksimalnom brzinom od 80 kilometara na čas, sa kliznim bočnim vratima i multifunkiconalnim digitalnim ekranom.

“Pošta” se nedavno i sama pohvalila ovom kupovinom, te navela da će se nova vozila koristiti za prijem i dostavu u urbanim sredinama širom zemlje.

Dakle, novim vozilima na koje je Pošta dala više od šest miliona evra, upravljaće poštari, čije su plate daleko manje od republičkog proseka. To je bio razlog i višenedeljnog štrajka, kada građani širom Srbije nisu dobijali pisma i pakete, jer nije imao ko da ih dostavi.

Poštari rade za siću dok Pošta troši milione

U oktobru prošle godine, poštari i drugi zaposleni u ovom javnom preduzeću stupili su u štrajk, a kao glavni razlog naveli su mizerne plate, što se vidi i na osnovu zvaničnih izveštaja u kojima piše da je njihova prosečna plata svega oko 60.000 dinara, daleko manje od republičkog proseka.

PROČITAJTE JOŠ

Od početka godine, radnici su dobili povećanje od 10 odsto, ali njihove plate i dalje su male. Ipak, čini se da Pošti poboljšanje uslova rada nije visoko na listi prioriteta, s obzirom na to da se za nabavku najrazličitijih dobara izdvajaju ogromne sume novca, i to je postala već ustaljena praksa.

Protest radnika pošte ispred Vlade Srbije Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Samo jedan od primera, o kojem je Nova već pisala, jeste kupovina polovne mašine za štampanje koverti, koju je ovo preduzeće platilo čak 2,4 miliona evra, iako je mašina koja je u potpunosti ispunjavala sve standarde koje je Pošta postavila, i to nova, mogla da se nabavi za tri puta manje novca, odnosno 800.000 evra.

Iako je nabavila polovnu mašinu, Pošta je kasnije navela da je procenila vrednost nabavke na osnovu nove.

Pored toga, Pošta na čelu sa Đorđevićem je davala ogromne sume novca na oglašavanje u dnevnim listovima bliskim vlasti, skupe paketomate, nove mobilne telefone… Ipak, verovatno najbizarnija stvar na koju je Pošta dala novac je ogromna novogodišnja mašna, koja je, prema rečima radnika, koštala barem milion dinara.

BONUS VIDEO Poštari se nezadovoljni vraćaju na posao: Radnici poručuju da ostaju na svojim radnim mestima i nastavljaju sa borbom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare