“Pošta Srbije”, na čelu sa Zoranom Đorđevićem, u samo jednom danu sklopila je ugovore o reklamiranju s medijima koji su bliski vlasti, a njihova ukupna vrednost iznosi oko 120.000 evra. Ugovori su sklopljeni samo nedelju dana nakon što je okončan štrajk poštara, a najviše novca je dobio dnevni list "Politika".

“Pošta Srbije” je 30. novembra sklopila ugovore sa osam medija, a u pitanju su dnevne novine Večernje novosti, Blic, Informer, Kurir, Srpski telegraf, Alo, Politika i nedeljnik Ekspres.

Najviše novca otišlo je „Politici“, koja je od ovog javnog preduzeća za zakup prostora u novinama, odnosno za reklamu, dobila nešto više od 17.000 evra.

Evri Foto:Shutterstock

Potom, po približno 15.000 evra od „Pošte“ su dobile Večernje novosti, Blic, Informer, Srpski telegraf, Alo i Kurir.

PROČITAJTE JOŠ

Najmanje je dobio nedeljnik Ekspres – oko 12.700 evra.

Za posao reklamiranja „Pošta“ nije rapisala javnu nabavku, već su svi poslovi sklopljeni putem pregovaračkog postupka.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Kada se saberu svi iznosi koje će to preduzeće podeliti medijiima za reklamiranje, dolazi se do cifre od oko 119.700 evra.

Reklama nakon dugog štrajka poštara

Pošta se odučila da na reklamiranje potroši skoro 120.000 evra samo nedelju dana nakon što su poštari, ali i ostali zaposleni u tom preduzeću, obustavili štrajk.

Foto: Shutterstock

Naime, 23. novembra, svi zaposleni u Pošti počeli su normalno da rade, a mesec dana pre toga su bili u štrajku.

Naime, od 24. oktobra, malo pomalo radnici tog javnog preduzeća u poslovnicama širom Srbije obustavljali su rad, a kao jedan od glavnih razloga, isticali su izuzetno male plate, s obzirom na to da neki od njih na mesečnom nivou zarađuju mizernih 55.000 dinara.

Tokom tih mesec dana, nisu stizala pisma, računi, paketi… Za to vreme, poštari su dobijali pretnje otkazom, ali ne i platu, a neki su čak i udaljeni sa radnog mesta.

Za to vreme prorežimski mediji bili su blagonakloni prema stranačkom rukovodstvu Pošte, dok su sa druge strane vodili hajku protiv zaposlenih u štrajku. Optuživali su ih da rade sa Đilasom i da namerno opstruišu rad tog preduzeća u korist privatne firme.

Pare idu i za medije, i za mašne

Kako je “Nova” već pisala tokom štrajka poštara, ovo javno preduzeće rasipalo je novac na različite nabavke.

Tako je samo za „usluge održavanja higijene“ raspisan tender u vrednosti od oko 130 miliona dinara, a pokrenute su i javne nabavke za mobilne telefone (oko 102 miliona dinara), paketomate (329 miliona), njihovo održavanje (121 milion), kao i elektrovozila (600 miliona).

Foto: TANJUG/ RADE PRELIC/ bs

Sudeći po rečima sindikalaca, dekorativna novogodišnja mašna, ogormni ukras koji se nalazio na zgradi Glavne pošte u Takovskoj ulici, papreno je plaćen – najmanje milion dinara.

BONUS VIDEO V.D. Direktora Pošte Zoran Đorđević: Ispunili smo sve zahteve radnika

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare