“Pošta Srbije” na čelu sa Zoranom Đorđevićem, dodelio je posao vredan 4,6 miliona dinara firmi “Prointer-veb”, na čijoj adresi se nalazio SNS kol centar. U pitanju je posao proširenja servisne infrastrukture, a osim “Prointera”, nijedna firma nije poslala ponudu “Pošti”.

“Pošta Srbije” je 23. februara sklopila ugovor za posao proširenja servisne infrastrukture, a posao je dobila beogradska firma “Prointer-veb”.

Novac koji je za to izdvojilo ovo javno preduzeće meri se u iznosu od 4,6 miliona dinara bez PDV-a, ili oko 40.000 evra.

Foto: Shutterstock

“Prointer” je bio jedini ponuđač, a to znači da su poslovi sklopljeni nezakonito, jer Zakon o javnim nabavkama nalaže naručiocu posla, u ovom slučaju “Pošti”, da obezbedi što veću konkurenciju.

Pošta dodelila milionske poslove „Prointeru“

“Prointeru” ovo nije prvi posao koji je dobio od “Pošte”.

PROČITAJTE JOŠ

Tako je tokom prošle godine “Pošta” dodelila ovoj firmi četiri posla, čija je ukupna vrednost bila 1,68 miliona evra bez PDV-a. U ugovorima u koje je Nova.rs imao uvid, vidi se da je najveća vrednost jednog posla te godine bila 1,28 miliona evra.

U prostorijama firme radio SNS kol centar

Ova firma se našla u fokusu javnosti uoči decembarskih izbora, kada je CINS otkrio da se na adresi firme, Dunavskoj BB, nalazi kol centar SNS-a.

Kako je tada objavio CINS, njihovoj novinarki je, tokom razgovora za posao u kol centru, poslata i adresa na kojoj je treba da se pojavi – a reč je bila upravo o objektu u Dunavskoj ulici.

Foto: Printscreen Nova/Video

Nakon što je priča o radu kol centra objavljena, zaposlenima u ovoj firmi stiglo je upozorenje iz kadrovske službe da ne napuštaju objekat do kraja radnog vremena, uz napomenu da će svi ulazi kompanije biti zaključani.

Pre nego što je utvrđeno da je SNS kol centar na istoj adresi kao i ovo preduzeće, ona se u javnosti dovodila u vezu sa bivšim funkcionerom SNS i predsednikom Fudbalskog saveza Srbije Slavišom Kokezom, kojeg su provladini mediji optužili da je učestvovao u aferi prisluškivanja predsednika države Aleksandra Vučića i da je zaradio 640 miliona evra.

Kokezi se tada gubi svaki trag, a prema nezvaničnim informacijama, nalazi se u inostranstvu.

PROČITAJTE JOŠ

Iz “Prointera” su, s druge strane, demantovali bilo kakvu povezanost sa Kokezom.

Prihodi od prodaje porasli „brzinom svetlosti“

Što se tiče finansija ove firme, koja je u vlasništvu Ivane Rajić, iz finansijskog izveštaja vidi se da je 2022. godinu završila sa 64,67 miliona dinara, odnosno oko 551.846 evra. Iste te godine, “Prointer-veb” prodao je robu u vrednosti većoj od 11,21 milion evra.

Novac dinari Foto:Shutterstock

Interesantno, godinu dana ranije, 2021, profit koji je “Prointer” ostvario, kao i prihod od prodaje, bili su drastično manji.

Tako je ova firma tada ostvarila od prodaje prihodovala oko 344.045 evra, što je daleko manje od 11 miliona koje je ostvarila samo godinu dana kasnije.

Takođe, profit koji je firma ostvarila iznosio je oko 291.713 evra.

BONUS VIDEO Sa inflacijom rasle i dnevnice: Radnik Prointera otkrio kako i kada je SNS kol centar ušao u kompaniju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare