Foto:M.K./ATAImages

Predsednik Aleksandar Vučić saopštio je nakon sastanka sa kompanijom "Stelantis" da će se u kragujevačkom "Fijatu" proizvoditi električni automobil tipa "Fijat panda".

„Mi danas počinjemo novu eru u investicijama u našu zemlju i u našem ponašanju u budućnosti. Potpisali smo dogovor o finansiranju električnog automobila koji će se proizvoditi u Kragujevcu“, rekao je Vučić.

On je dodao da Srbija mora da počne da se priprema za električne i blago hibridne automobile.

„Mi ćemo morati da razmišljamo o ceni električne energije. Moramo imati jeftine struje, a da bismo to postigli moramo imati obnovljive energije. A da bismo to uradili trebaće nam reverzibilne elektrane. Moramo da radimo što više, pošto od 2035. neće više biti klasičnih vozila“, kazao je on.

Vučić je naglasio da proizvodnja počinje od 2024.  Početkom 2024. godine idemo sa poizvodnjom jednog modela koji će biti proizvođen u više fabrika, sa našim modelom u trećem kvartalu 2024. godine što će biti neverovatna prilika za Srbiju da se pohvali da ima proizvođača električnih automobila.

Podsećamo, Nova.rs je ranije danas najavila sastanak čelnika „Stelantisa“ i predsednika Vučića, i realizaciju glasina o tome kako bi mogla biti promenjen tip proiztvodnje u Kragujevcu.

Nije tajna da u kragujevačkoj fabrici već godinama kao spasonosne vesti čekaju informacije o proizvodnji novog modela, a u javnosti se poslednjih dana sve glasnije spominje da bi taj novi automobil mogao da bude električna varjanta ’’pande’’. Međutim, samo dan uoči označenog datuma za sastanak menadžmenta i predstavnika države, reprezentativni Samostalni sindikat u Fijatu, nema zvaničnu potvrdu da li će do njega zaista i doći.

BONUS VIDEO: Nekada je ovo bio automobil godine u Srbiji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare