Nakon što su poljoprivrednici najavili blokadu koja će početi 13. novembra u 11 časova, ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković pozvala ih je da upravo tada, umesto na protest, dođu u resorno ministarstvo na "otvoren i konstruktivan razgovor". Ipak, bez obzira na to što je Tanasković apelovala na proizvođače da "ne podležu jeftinim političkim trikovima", oni ne odustaju. Blokada koja je najavljena će se i održati.

Poljoprivrednik Jovan Jovanov, ispred Udruženja „Složni poljoprivrednici Bavanište“ kaže za portal Nova.rs da je zanimljivo što ministarka Tanasković ponovo želi da pregovara i unapređuje položaj proizvođača u Srbiji. Ipak, on ističe da poljoprivrednici nemaju više šta da joj kažu, jer su joj dokumentaciju koja potvrđuje njihove probleme dostavili još pre godinu i po dana. Do sada je, prema njegovim rečima, malo toga urađeno.

Foto:TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

„U maju su dogovorene subvencije, dizel za 2024, kao i regulisanje berze za ovu godinu, ali po tom pitanju ništa nije urađeno onako kako je potpisano“, kaže Jovanov.

Naš sagovornik naglašava da poljoprivrednici ne žele da pregovaraju i da se njegovo udruženje ograđuje od svakoga ko to uradi.

„Sve je kod Vas, potpišite i sprovedite kroz Uredbu i Zakon i mi nećemo biti na ulici. Ponavljamo da mi nismo politički motivisani, već se samo borimo za našu egzistenciju“, zaključuje Jovanov.

PROČITAJTE JOŠ

Podsećamo, udruženja poljoprivrednika objavila su da će se okupiti u ponedeljak, 13. novembra u 11 časova, u u planu je blokada puta između Starog Žednika i Subotice.

Paori će, kako je najavljeno, od 13 časova sat vremena blokirati put, a pola sata propuštati vozila, dok će kola Hitne pomoći i policije imati slobodan prolaz.

Nakon toga, ministarka Tanasković pozvala ih je da u 11 časova dođu na otvoren i konstruktivan razgovor o poboljšanju svog položaja.

U saopštenju Ministarstva poljoprivrede dodaje se i da osuđuju „svaku vrstu političkih manipulacija u oblasti poljoprivrede i da apeluju na sve vredne i dobronamerne poljoprivrednike da ne podležu jeftinim političkim trikovima“.

***

BONUS VIDEO Apel poljoprivrednika Danijela Grujića