Foto: Shutterstock

Hrvatski JANAF (Jadranski naftovod) najavio je prestanak isporuka sirove nafte za Naftnu industriju Srbije (NIS), u okviru četvrtog paketa sankcija Evropske unije, čiji se jedan deo odnosi na zabranu transakcija sa kompanijama van Evropske unije. Kada je u pitanju ovaj paket sankcija, postoje konkretni problemi za Srbiju – ukoliko država ne prestane da širi paniku i ne počne što pre da se bavi rešenjem ovog potencijalnog problema, u maju ćemo se suočiti sa nestašicama i novim poskupljenjima.

Kako za „Novu“ ističe Milan Rakić, predsednik Udruženja vlasnika privatnih benzinskih stanica, ovakva odluka potpuno je očekivana.

„Jedini problem koji Srbija ima je transport sirove nafte. Dakle, ako nam prekinu transport i uvedu sankcije Gaspromnjeftu, to je uvođenje sankcija Srbiji“, kaže Rakić, dodavši da je to situacija u kojoj bi došlo do nestašica.

Iako je Ministarstvo rudarstva i energetike 7. marta navelo da Srbija ima rezerve dizela i benzina za 60 dana, te da snabdevanje energentima nije ugroženo, Rakić je drugačijeg mišljenja.

„Predsednik Vučić rekao je da je uvezeno 20.000 tona sirove nafte, što je ponovio i Siniša Mali, a to je dovoljno za dva dana prerade. Dakle, o 60 dana nema ni govora“, kaže on, objašnjavajući da Srbija nema nikakve rezerve, te su ovakve izjave „čista manipulacija podacima“, pogotovo jer se sve rezerve nalaze isključivo kod proizvođača NIS-a i trgovaca.

Prema njegovim rečima, bojazan je opravdana, s obzirom na to da se Srbija sirovom naftom do rafinerije Pančevo snabdeva isključivo kroz JANAF. Upozorio je da do nestašica može da dođe ukoliko Hrvatska definitvno odluči da obustavi distribuciju sirove nafte, ali naglašava da postoji jednostavno rešenje.

„Direkcija za robne rezerve mora da preuzme kupovinu i uvoz sirove nafte i kasnije prerađivanje u rafineriji. To je trenutno jedini način za rešavanje potencijalnog problema“, objašnjava Rakić.

Ipak, on naglašava da se trenutno samo diže panika, jer do eventualnog stupanja na snagu ove sankcije, 15. maja, ima dovoljno vremena da uveze dovoljne količine rezervi naftnih derivata.

„Nepotrebno se kod građana izaziva panika. Ne znam čemu dizanje tolike panike, kada ova mera neće stupiti na snagu još 44 dana, a nije ni sigurno da će stupiti. Ali, i ako se to desi, država ima vremena da preusmeri uvoz na Direkciju za robne rezerve“, kaže Rakić, i dodaje da problem teba rešavati pravovremeno, a ne kada se već suočimo sa tržišnim poremećajima – što cenovnim, što količinskim.

Šta je rešenje?

Sagovornik „Nove“ osvrnuo se i na izjavu Aleksandra Vučića, da se razmatra uvoz nafte iz Drača, te se zapitao da li se on šali.

„Najmanji brod je onaj od 10.000 tona – a to je smešno. Da biste prevezli tih 10.000 tona, potreban je frapantan broj cisterni – 400 odjednom, a to je nemoguće. Srbija jednosrtavno nema transportne kapacitete da dovozimo naftu iz Drača“, objašnjava on, dodavši da bi bolje rešenje bilo uvoz rezervi iz Severne Makedonije i Mađarske, iz kojih se Evro dizel već uvozi, te ne postoji razlog da se ovakva praksa ne nastavi.

Da su ovakve sankcije uopšte nisu iznenađenje, sa Rakićem se slaže i stručnjak za energetiku Željko Marković.

„Sve zemlje koje su podržale sankcije Rusiji, a to su sve osim Srbije, nažalost, sprovodiće sankcije prema NIS-u“, kaže Marković, dodavši da će NIS biti izložen i drugim problemima, između ostalog i pri kupovini druge robe koja je neophodna za nesmetano poslovanje ove kompanije.

Iako je on stava da do 15. maja srpski vozači nemaju razloga za brigu, te da će stanje birti regularno, naglašava da, ukoliko ndržava ne obezbedi redovan transport naftnih derivata, nestašice su neminovne.

„Uvođenje sankcija na transport znači da će transport poskupeti, što dalje vodi do poskupljenja ulazne cene u procesu prerade, a zatim i veće cene na pumpama“, kaže Rakić, objašnjavajući da ukoliko država ne bude ozbiljno shvatila ove sankcije, neće samo nestašice biti problem vozačima.

Vlada još analizira

Redakcija „Nove“ kontaktirala je Ministarstvo rudarstva i energetike, koji tvrde da analiziraju moguće pravce snabdevanja sirovom naftom i naftnim derivatima iz terminala i rafinerija u okruženju.

„Uzete su u obzir sve luke u bližem i širem regionu, kao što su Luka Bar, Luka Ploče, Luka Zadar, Omišalj, Rijeka,  Luka Solun, Burgas, Konstanca, kao i pravne i logističke mogućnosti za transport sirove nafte i derivata putem cevovoda, železnicom, rečnim i drumskim saobraćajem. Takođe, radi se na povećanju rezervi sirove nafte i naftnih derivata kako bismo obezbedili nesmetano snabdevanje našeg tržišta“, naveli su iz Ministarstva.

Prema njihovim rečima, obezbeđivanjem obaveznih rezervi energenata prema EU regulativi ide se ka tome da obezbede energenata u visini 61 dan prosečne dnevne potrošnje do kraja 2022 godine.

„Samo u poslednjih godinu dana nivo Obaveznih rezervi u sklopu MRE je povećan za 30 odsto, što u mnogome doprinosi sigurnosti snabdevanja tržišta Srbije u kriznim situacijama. U ovom trenutku, obezbeđene su dovoljne količine energenata, a rezervi nafte i naftnih derivata ima za oko dva meseca normalnog snabdevanja tržišta“, tvrde u Ministarstvu.

BONUS VIDEO Atanacković i Rakić: Država ne zna da se nosi sa rastom cena naftnih derivata

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare