Indijski radnici, njih 150, koje je prduzeće GP Nikolić iz Kraljeva dovelo u Srbiju, bili su, a neki su još uvek, angažovani na kapitalnim državnim infrastrukturnim projektima, kao što su izgradnja brze pruge između Beograda i Budimpešte, Koridora 11, vijadukta Čortanovci, odnosno raspoređivani su po potrebi na nekoliko različitih punktova na kojima je firma GP Nikolić bila angažovana kao podizvođač radova. Oni su u Srbiju pristizali u grupama u periodu maj−jul 2019. godine.

Zapravo, indijski radnici su formalno bili zaposleni u američkoj firmi „IDEA Capital LLC“ sa sedištem u Majamiju, što im i piše u ugovoru koji su nam pokazali, i koja ima i srpski ogranak i suštinski je samo posrednik, jer je indijske državljane ugovorom o poslovno-tehničkoj saradnji pre godinu dana uputila na rad kod firme GP Nikolić iz Kraljeva.

Radnici su početkom godine kontaktirali organizaciju ASTRA koja prati slučajeve trgovine ljudima.

Pročitajte još:

Njihovi zahtevi odnosili su se na isplatu zaostalih zarada i kupovinu avionskih karti za povratak u Indiju od strane poslodavca. Njihov položaj je, kako se navodi na sajtu ove organizacije, dodatno je otežavala činjenica da njihove plate koje su primili do tada, nisu direktno isplaćivane njima, već njihovim porodicama u Indiji, a da su oni za neke minimalne lične potrepštine od poslodavca dobijali od 3.000 do 5.000 dinara na ruke.

Protest radnika iz Indije Foto: Nova.rs

Ovako sklopljeni ugovori osim što su onemogućili uređivanje radno-pravnog statusa radnika, ostavili su prostora za gomilu nekorektnosti u odnosu poslodavca prema zaposlenim, a koje su u suprotnosti sa odredbama domaćeg Zakona o radu, pa tako poslodavac po ovim ugovorima ima pravo da radniku da otkaže ugovor o radu u bilo koje vreme, bez ikakvog povoda i da ga u odnosu na zarade kažnjava nesrazmerno visokim penalima.

Po ovim ugovorima, poslodavac nije u obavezi da radnicima plati povratnu kartu za Indiju, ukoliko oni žele da napuste posao pre isteka perioda obuhvaćenog ugovorom.

Cena avionske karte do Indije iznosi nekoliko njihovih plata.

Grupa od stotinak njih se vratila u Indiju u januaru, ali jedan deo je ostao u Srbiji.

Kažu da već mesec dana ne rade, da nemaju novca ni hrane, i da ne znaju kako i kada će se vratiti u Indiju. Zbog toga su i protestovali ispred suda u Kraljevu.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram