Protest radnika iz Indije Foto: Nova.rs

Tridesetak radnika iz Indije, koji već godinu rade u Srbiji na izgradnji građevinskih objekata, angažovanih preko firme GP Nikolić iz Kraljeva, protestovalo je danas ispred Osnovnog suda u Kraljevu, zahtevajući da im se isplate zaostale zarade. Kažu da im se u proseku duguje između 1.500 i 2.500 evra, i da zbog toga ne mogu da se vrate.

Pročitajte još:

Grupa radnika, noseći transparente, okupila se kako bi javno izneli svoj problem. Radnici su prošle godine došli iz Indije kako bi radili na većim građevinskim projektima u Srbiji, koje je dobila firma GP Nikolić. Ali, kažu da su u problemu, jer nemaju novac da bi se vratili kući.

„Naši poslodavci su nam sve vreme govorili kako nemaju novac za isplatu plata, i da moraju da nastave sa radom, ili nećemo biti isplaćeni. Baš tako su nam rekli. A duguju na za četiri meseca, a mi od juna ne radimo“, rekao je Bubalan Danapali, građevinski inženjer.

Prema njegovim rečima, jedna grupa od stotinak radnika se u januaru vratila u Indiju, a da su ovi koji su se okupili na protestu, ostali u Srbiji.

„Hoćemo zaostale plate i avionske karte, kako bi se vratili u Indiju“, priča Bubalan, napominjući da navodno tri dana nisu ništa pojeli.

Nina Nikolić, vlasnica firme GP Nikolić odgovorila nam je da imaju veliku grupu ljudi koji su otkazali ugovore u februaru i martu ove godine i da oni od tada praktično ne rade.

„Svi su i dalje na našem trošku. Žive kod nas, hranimo ih i šaljemo kod lekara. Letovi za Indiju ne saobraćaju već duže vreme. Čim se otvore, poslaćemo ih kućama, o našem trošku kao što smo i prethodno radili. Sve radimo u skladu sa njihovim ugovorima“, navela je Nikolić.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare