Foto:Južne vesti

Radnici koji ostanu bez posla ne svojom voljom imaju pravo na naknadu za nezaposlene koju isplaćuje Nacionalna služba za zapošljavanje. Iznosi se kreću približno od 15.000 dinara do oko 35.000 dinara, a zavise od konkretne plate koju je radnik primao. A da li će bivši zaposleni bilo koje firme u Srbiji uopšte imati pravo na naknadu zavisi isključivo od - ostvarenog staža.

Da njih gotovo 1.300 istog dana ostaje bez posla saznali su sa papira zalepljenog na portirnici i oglasnoj tabli. Obaveštenje koje je potpisao likvidacioni upravnik sadržalo je informaciju da su svi zaposleni Geoksove fabrike u Vranju na plaćenom odsustvu, odnosno godišnjem odmoru ili bolovanju, do trenutka dok se odluka o pokretanju likvidacije ne objavi u APR. Potom mogu da ostvare pravo na novčanu naknadu podnošenjem zahteva Nacionalnoj službi za zapošljavanje u roku od 30 dana od prestanka radnog odnosa, prenosi N1.

Odluka pokretanju postupka likvidacije preduzeća Technic Development doo, što je tačan naziv Geoksove firme u Vranju, u trenutku objave teksta još nije registrovana u Agenciji za privredne registre.

Sarita Bradaš, istraživačica Fondacije Centar za demokratiju za portal N1 objašnjava da pravo na novčanu naknadu ovi radnici mogu da ostvare ukoliko podnesu zahtev filijali Nacionalne službe za zapošljavanje u kojoj su prijvljeni na evidenciju nezaposlenih i to u roku od 30 dana od prestanka radnog odnosa.

„Pravo na novčanu naknadu imaju osobe koje su bile obavezno osigurane za slučaj nezaposlenosti najmanje 12 meseci neprekidno ili sa prekidima u poslednjih 18 meseci“, ukazuje Sarita Bradaš.

Trajanje naknade

Koliko dugo će primeti novčanu naknadu zavisiće od do sada ostvarenog ukupnog staža nezaposlene osobe.

Tako će onaj ko ima upisan staž od jedne do pet godina naknadu od NSZ primati tri meseca.

Duplo duže, tokom šest meseci, naknadu će primati radnici koji ostanu bez posla u trenutku kada imaju upisan staž od pet do 15 godina.

„Devet meseci traje isplata novčane naknade za nezaposlene koji imaju staž osiguranja od 15 do 25 godina, dok 12 meseci traje isplata za nezaposlene sa stažom osiguranja dužim od 25 godina“, objašnjava Bradaš.

NSZ definiše da se godinom staža osiguranja smatra navršenih 12 meseci za koje je obveznik doprinosa bio obavezno osiguran.

Iznos naknade
Nacionalna služba za zapošljavanje definiše najniži i najviši iznos novčane naknade za nezaposlene u bruto iznosu.

Tako je dnevni novčani iznos 1.052,89 dinara bruto. Najniža mesečna naknada je 23.575 dinara bruto, a najviša 54.650 dinara bruto. Na ove iznose plaćaju se pripadajući obavezni doprinosi – za zdravstveno osiguranje po važećoj stopi od 10,30 odsto i penzijsko i invalidsko osiguranje po stopi od 25,5 odsto – pa nezaposlenima na račun „leže“ neto iznos.

„Visina neto novčane naknade kreće se od oko 15.000 dinara do 35.000 dinara neto“, navodi Sarita Bradaš.

Ona ističe da radnici koji smatraju da su na bilo koji način oštećeni treba da se obrate inspekciji rada i sindikatu.

Pratite nas i na društvenim
mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar