Geox, Vranje, Protest radnika Geoksa
Foto: Sanja Petrov

Oko 150 radnika italijanske kompanije Geox koja od juče i zvanično zatvara pogon u Vranju, protestovalo je jutros od 7 časova na ulazu u fabrički krug. Reč je uglavnom o radnicima proizvodnje.

Kako kažu za portal Nova.rs, uzalud stoje na suncu već dva sata.

„Džabe smo ovde, stečajni upravnik Miloš nije hteo da siđe da popriča s nama. Rekli su nam ovi iz obezbeđenja da napišemo primedbe na papiriću i ostavimo tu. Sramota.“, kažu okupljeni.

Ove ljude je nakon nedelja neizvesnosti i spekulacija, prvog radnog dana nakon kolektivnog odmora dočekalo obaveštenje o postupku likvidacije na A4 papiru.

„Niko nas od šefova nije pozvao da nam to kaže dok smo bili na „odmoru“. Saznajemo da smo dobili otkaz preko društvenih mreža i medija“, dodaju radnici.

Jedan od njih je i tridesetogodišnji N.D. koji je sa platom od 39.000 dinara bio među „plaćenijima“.

Foto: Sanja Petrov

„Kad imaš bolju poziciju imaš 2.000 dinara više mesečno i veći rizik da izgubiš prste“, kaže revoltirani mladić koji nakon otkaza mora da traži posao u Beogradu, jer u Vranju nema drugu priliku.

„Ma, nema ništa od toga da svima nađu posao, sve je to laž“, dodaje.

U međuvremenu se napravila gužva oko automobila s italijanskim tablicama u kojem je bio šef proizvodnje. Radnici su mu neko vreme blokirali put, ali nije bilo incidenata.

Kako su precizirali, zahtevaju otpremninu, jer ne znaju od čega će živeti i šta će raditi narednih meseci. U obećanja vlasti izgleda ne veruju.

„Vučić sad obećava da će se naći posao za nas, a šta ja da radim dok on ne dođe u Vranje 15. septembra, je l’ da jedem gloginjke?“, kaže jedna od okupljenih radnica, dok druga komentariše da „nije ljudski“ što niko iz uprave ne siđe „da se bar izvini“.

„Ako je stvarno znao za ovo dva meseca, zašto nešto do sad nije uradio? Nego idu izbori jasno nam je sve“, dobacuje jedna od radnica.

Ovi ljudi, nažalost, imaju mnogo sličnih iskustva.

„Tako je bilo s Koštanom, pa onda sa Sančom, evo sad Geoks. Nikad nas nisu isplatili, radim ceo život i ponovo ništa“, kaže na kraju starija žena.

Bonus video – Protest na Vračaru zbog urušavanja zgrade u Vidovdanskoj

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar