Novi menadžment Beogradske autobuske stanice (BAS), koja će početkom januara biti preseljena na Novi Beograd, doneo je odluku da ukine dve radne jedince, zbog čega će bez posla ostati skoro 150 radnika, saznaje Nova.rs. Kako se spekuliše, to neće biti kraj, jer se spremaju otkazi i u ostalim sektorima BAS-a. Ako menadžment realizuje ovaj plan, bez posla bi moglo da ostane i više od 300 zaposlenih.

Radnici Beogradske autobuske stanice i zvanično su obavešteni da je doneta odluka o gašenju dve radne jedinice – ugostiteljstva i trgovine. Odluka, koju je 9. novembra doneo Odbor direktora na vanrednoj sednici, objavljena je na oglasnoj tabli, a zaposleni u u ta dva sektora nisu dobili zvanične informacije o tome da li ostaju bez posla ili će biti premešteni na drugo radno mesto.

Foto: Tamara Marković/Nova.rs

Slobodan Kovrlija, predsednik Nezavisnog sindikata BAS-a, kaže za „Novu“ da će 146 radnika, koliko ih ukupno radi u ove dve poslovne jedinice, verovatno biti proglašeno tehnološkim viškom.

“Nema zvaničnih informacija, sve je ‘rekla-kazala’, ali priča se da će svih 146 radnika biti proglašeni tehnološkim viškom. Dakle, oni će ostati bez posla. Ako se to desi, svako od njih će dobiti po 300 evra za svaku godinu radnog staža u BAS-u, kao otpremninu”, navodi sagovornik “Nove”.

PROČITAJTE JOŠ

Odluka o ukidanju radnih jedinica stupila je na snagu odmah, na dan donošenja.

Radnici saznali o gašenju radnih mesta preko oglasne table

Sa zaposlenima u ugostiteljstvu i trgovini, radnim jedinicama koje se i zvanično zatvaraju, niko od nadređenih nije razgovarao.

“Otkako je došao novi direktor (Boban Kovačević, prim. aut), bilo je najava o gašenju jedinica, ali su nas uveravali da će se sve obavljati transparentno. Od te transparentnosti dobili smo oglasnu tablu. Tako je skoro 150 ljudi saznalo da postoji velika verovatnoća da će ostati bez posla”, kaže Kovrlija za “Novu”.

Foto: Nova.rs

Bez posla ostaje još 200 radnika?

Prema saznanjima radika BAS-a, tu neće biti kraj otpuštanjima. Prema nezvaničnim informacijama, u planu je i da se i u svim ostalim radnim jedinicama smanji broj zaposlenih. Zaposleni su dobili neformalne informacije da će bez posla ostati još oko 200 radnika, odnosno ukupno 350.

U tom slučaju će na Beogradskoj autobuskoj stanici ostati oko 250 zaposlenih.

Redakcija “Nove” pokušala je da potvrdi ove informacije, ali do zaključenja ovog teksta, nismo dobili odgovor od BAS-a.

Pozvali smo i Dragana Vučičevića, člana Odbora direktora, koji je zaposlen kao pomoćnik generalnog direktora za koordinacije i komunikaciju, ali nam je rekao da „on nije zadužen za takve informacije“.

PROČITAJTE JOŠ

„Na slavi sam među prijateljima. Zašto zovete mene, pitajte generalnog direktora“, naveo je on.

Inače, potpis na Odluku o ukidanju radnih jedinica stavio je Dušan Petrić, predsednik Odbora direktora, koji je jedan od šest novoimenovanih direktora u BAS-u. Do kadrovskih promena došlo je na sednici Skupštine akcionara, koja je održana u maju ove godine, a u menadžment BAS-a tada su uključeni i kadrovi bliski ministru finansija Siniši Malom, projektu Beograd na vodi, izvršna direktorka “Wireless media” Jadranka Radonjić…

Foto: Tamara Marković/Nova.rs

Za dva meseca stanica na novoj lokaciji?

Odluka o pojedinih sektora BAS-a, a samim tim i otpuštanja zaposlenih dolazi nakon najave Aleksandra Šapića, doskorašnjeg gradonačelnika, da će u januaru 2024. godine, svečano početi sa radom nova autobuska stanica u novobeogradskom Bloku 42.

Imajući u vidu da je do tada ostalo oko dva meseca, malo je verovatno da će svi radovi biti okončani. Na licu mesta sada se vide obrisi perona, tu je i poneka mašina, kao i privremeni objekat koji je izgrađen još u vreme kada je Goran Vesić bio zamenik gradonačelnika.

BONUS VIDEO Izmeštanje autobuske stanice u Beogradu