Na Beogradskoj autobuskoj stanici kartu možete da kupite jedino kešom ili dina karticom, nijedna druga mogućnost nije u opticaju - zaboravite na vaše Visa i Master kartice. Neretko se dešava da putnici ostanu zgranuti i šokirani pred šalterom kad im službenica kaže da ako nemaju keš, moraju do bankomata ili menjačnice, gde ih čekaju provizije i dodatni troškovi.

Naša čitateljka Bojana, javila nam se kako bi podelila svoje iskustvo, koje je imala kada je putovala za Vlasotince.

„Otišla sam da kupim kartu, i pitala na šalteru da platim karticom, tada sam dobila informaciju da je ‘Dina’ kartica jedina opcija za plaćanje. Tu karticu nisam imala, te sam morala da odem do bankomata kako bih podigla novac. Budući da bankomat nije iz moje banke, ja sam podigla novac, a onda mi je stiglo obaveštenje da mi je sa računa skinuto još 200 dinara provizije, za koriščenje bankomata druge banke. Tako da je mene moja karta koštala 200 dinara više, i zaista smatram da to nije u redu“, priča Bojana.

Zakonom je od avgusta 2018. regulisano da „dina“ bude osnovna kartica koju će svako ko otvara račun u banci dobiti, iako nije obavezno da ona bude jedina, pa građani mogu da odaberu dopunsku karticu, „vizu“ ili „master“, i samim tim da plaćaju onom kojom žele.

To se odnosi na sve građane i važiće kao obaveza i za one koji su račun u banci otvorili pre donošenja ovog zakona kada im istekne rok korišćenja kartica koje sada imaju.

Time je značajno povećan broj korisnika „dina“ kartica, ali ima i onih koji tu karticu nemaju, a to su naravno stranci.

PROČITAJTE JOŠ

BAS tvrdi: Sve je do prevoznika

U svojim ranijim saopštenjima, iz BAS-a su naveli da prevoznici koji saobraćaju sa ove stanice ne žele da podele proviziju i plaćaju velike troškove korišćenja drugih platnih kartica.

Naime, prema istraživanju NBS, za prosečan račun od 1.800 dinara plaćen „Dinom“ plaća se provizija od 2,18 dinara po transakciji, dok se prilikom plaćanja inostranim karticama plaćaju provizije od 8,2 do 12 dinara.

Beogradska autobuska stanica Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Tu proviziju plaća trgovac, zbog čega se neretko i odlučuju da uopšte ne primaju kartice, a ideja je da bi smanjivanjem provizije moglo da dođe i do smanjivanja cene proizvoda, jer trgovci više neće morati da nadoknađuju taj novac – ali, iskustvo nam govori da do toga gotovo sigurno neće doći. Iskustvo nam, takođe govori, da može da se desi da na vratima lokalne radnje uskoro vidite natpis „Primamo samo ‘Dina’ karticu“.

****

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare