„Nama treba evropsko tržište, potrebne su nam evropske investicije, evropske finansije i na kraju svega, potrebne su nam evropske vrednosti“, rekao je u Jutarnjem programu „Probudi se Zoran Drakulić predsednik srpskog poslovnog kluba "Privrednik" osvrćući se na proglas srpskih privrednika u kome kažu da evropski put Srbije nema alternativu. On je zagovornik i da EPS, kako kaže, nikako ne treba privatizovati.

Izvršni odbor poslovnog kluba „Privrednik“ izašao je sa jedinstvenim stavom da podržavaju članstvo Srbije u EU, te da je to, kako su naveli „jedini održivi put za poboljšanje uslova poslovanja i kvaliteta života svih građana“.

Predsednik ovog poslovnog kluba, Zoran Drakulić  je istakao da privredi Srbije „nema života bez Evrope“, te da je danas naš trgovinski promet sa Evropom skoro 80 odsto ukupnog prometa Srbije.

„Upravo je to naša želja da iskažemo, da kao privrednici smatramo da nema druge alternative Srbiji, samo to. Zamislite, da nam uvedu vize, ili da nam ukinu finansije iz Evrope. Pa mi smo gotovi. Mi moramo da refinansiramo ove godine silne milijarde, gro tih para dolazi iz Evrope. Tako da ne smemo da skrenemo sa tog puta, jer loše bi nam se pisalo“, obrazložio je on razloge za iznošenje kategoričnih stavova da Srbija ostane na putu ka Evropskoj Uniji.

Drakulić je dodao da u Srbiji postoji određeni broj privrednika, koji ostvaruju saradnju sa Rusijom  i navodi da bi u slučaju uvođenja sankcija, oni pretrpeli smanjenje poslovanja. Ipak, kaže da saradnja sa Rusijom, nije mnogo velika, u odnosu na saradnju koju srpska privreda ostvaruje s Evropom.

Zoran Drakulić Foto: Nemanja Jovanović/ Nova.rs

„Trgovinska razmena s Rusijom je faktički najveća u enegetici, uvoz gasa i jednog dela nafte, dok smo uvozili naftu. Ovaj naš izvoz prema Rusiji, to je uglavnom hrana, delom nameštaj, drvna industrija,  tako da sigurno bi to uticalo na pojedine firme, ali mnogo veća šteta bi bila ovamo, ako se zatvorimo prema Evropi. To je katastrofa za srpsku privredu. Možemo da zatvorimo radnje svi“, slikovit je Drakulić.

Skupa sruja i obnovljivi izvori energije

Drakulić se osvrnuo na izjavu ministarke energetike Dubravke Đedović o težnjama da Srbija bude nezavisna u energetskom sektoru i da će građanima Srbije biti obezbeđeni energenti po najnižim cenama.

On je prokomentarisao da je to „svetski trend“ u kome se predstvalja da su obnovljivi izvori budućnost.

„U svemu tome buni me sve što se dešava ovih dana. Priča se da 11 hidroelektrana treba da uđe u neku zajedničku firmu sa mađarskim MVM-om. Cena iz obnovljivih izvora skočiće više puta. Zašto? Pa, na sve proizvode koje radimo i koje izvozimo u Evropu ili u svet, moraćemo da dokažemo koliko je tu učestvovalo obnovljivih izvora energije. Ako ne dokažemo da je 100 odsto taj proizvod urađen sa obnovljivim izvorima energije, plaćaćemo penale za CO2, a to će biti stravični penali“, ukazao je on.

Dodao je da industriji tek predstoji period prilagođavanja na obnovljive izvore energije i izneo stav da EPS nikako ne bi trebalo privatizovati.

Zoran Drakulic
Zoran Drakulić gost emisije Pressing Foto:N1

„Premijerka nam je rekla, ministarka nam je rekla – NEMA PRIVATIZACIJE EPS-a. Ja onda ne razumem zašto uopšte onda takav neki materijal dolazi na sednicu Nadzornog odbora. I to je onda sve sumnjivo. Meni to liči na privatizaciju. Slušajte, ne bi neko nešto predlagao, ako ne želi da to napravi i stvarno mislim da treba da se izjasne. Ovo je opasna situacija, mislim da mi otuđimo ovakve resurse u ovom trenutku. Treba neko da nam kaže šta je krajnja namera. I sada dolazimo dotle da su sindikalci, ljudi iz sindikata EPS-a bili u pravu. Znači, da se ipak sprema nekakva privatizacija. Ako to nije slučaj, onda dajte nam objasnite. Da vidimo šta i zašto uopšte tako nešto dolazi na nekakve organe EPS-a“, kategoričan je Drakulić.

On je ukazao i na to da je povećanje cene struje pogubno za privredu, što kako dalje navodi, finansijski ugrožava i sve građane.

Foto: N1

„Privredi je struja za dve godine skočila više od 100 odsto. To su već evropske cene, mi ne zaostajemo sa tim. I u trenutku kad imate takvu inflaciju, vi dignete privredi i normalno da će dalje da skaču cene. Nema boga. Znači, svaki proizvod, pogotovo onaj koji ima veliko učešće struje u proizvodnji, on mora da diže cenu. To je suština“, podvukao je Drakulić.

„Korupcija je u svim porama“

Govoreći o stanju srpske privrede, Drakulić je istakao da je „privreda ozbiiljna stvar“, ali da u našoj zemlji nema „nikakve strategije, ni u čemu“, kao i da je korupcija sveprisutna.

„Vi danas ne možete ništa u Srbiji da završite dok ne platite. Korupcija je toliko u svim porama u Srbiji i dok to ne rešimo, nema nam dalje.“, poručio je Drakulić i podsetio na slučaj iskorenjivanja korupcije u susednoj Rumuniji.

On je izrazio uveravanja i da će se, kako je rekao „kad tad“ slično dogoditi i u našoj zemlji.

Zoran Drakulić je gostujući u Jutarnjem programu podržao proteste poljoprivrednika i građanski protest „Srbija protiv nasilja“, ističući da je dobro što su izašli mladi ljudi, koji su , kako je ocenio „do sada bili potpuno van priče“.

Kompletno gostovanje pogledajte u videu na početku teksta.

BONUS VIDEO: Utisak nedelje – Jelena Žarković, Zoran Drakulić, Miodrag Zec

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar