novi tramvaji
Novi tramvaji Foto: bozankaya.com.tr

Gradsko saobraćajno preduzeće "Beograd" dodelilo je ugovor turskoj firmi "Bozankaja" iz Ankare o nabavci 25 tramvaja. Kako se navodi u Odluci o dodeli ugovora, vrednost nabavke je 7.887.375.651 dinara bez PDV, što je oko 67 miliona evra. Sa PDV-om taj iznos prelazi 80 miliona.

Turska firma inače je bila i jedini ponuđač na tenderu, koji je više puta stopiran zbog žalbi Republičkoj komisiji za zaštitu prava ponuđača. Iako je bilo više zainteresovanih firmi, na javnoj nabavci učestvovala je samo „Bozankaja“.

Prema ranije izvednoj računici, jedan tramvaj koštaće Beograđane oko 3,2 miliona evra, što znači da će Beograđani ta vozila plaćati možda i najviše u Evropi.

Ista turska fabrika je, prema rečima Nikola Jovanovića iz CLS, isporučila Temišvaru tramvaje za 1,9 miliona evra po komadu. Osim toga, Jovanović kaže da je pomenuta turska firma tramvaje isporučila u samo dva evropska grada i to u Rumuniji.

„Zainteresovana su bila još dva ponuđača, PESA iz Poljske i Štadler. Oni su upućivali pitanja u postupku javne nabavke i podnosili primedbe, ali na kraju nisu izneli ponude“, kaže Jovanović.

Turska firma se obavezala da će prvi lot od minimum dva vozila isporučiti u roku od godinu dana, a preostale tramvaje za 13 meseci.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare