Na račun minimalac, a ostatak plate na ruke, neuplaćeni doprinosi - samo su neki od problema koji potresaju zaposlene u Srbiji. Ipak, postoji jedan papir koji radnike može da zaštititi od takvih podvala i prevara. Obračunski listić apsolutno svakog meseca morate da tražite od svog poslodavca.

Kako za Nova.rs objašnjava advokat za radno pravo dr Mario Reljanović, u našem zakonodavstvu nije propisana tehnika isplate zarade, što znači da poslodavci imaju dve varijante – isplatu na račun ili “keš na ruke”.

Međutim, najveći problem sa ovim je što ne postoji adekvatna kontrola, pa se otvara prostor za pomenute probleme.

Pročitajte još:

Za razliku od Srbije, neke zemlje u okruženju, poput Hrvatske, zabranile su uplatu zarade “na ruke”.

“Jedan radnik je čak podneo i zahtev za procenu ustavnosti te odluke, ali je odlučeno da je to u skladu sa ustavom i ovakav način isplaćivanja zarade tamo je nezakonit”, ističe Reljanović.

Jedan papir je ključan

Međutim, postoji nešto što radnika može zaštiti, a to je dokument koji je poslodavac u obavezi da izdaje svakog meseca.

Foto:Shutterstock

“Jedino što štiti i radnika, ali i poslodavca, jeste obračunski listić koji je poslodavac u obavezi da radniku izda svakog meseca. Takođe, zaposleni koji prima platu u kešu, mora da potpiše da je dobio novac. Na obračunskom listiću sve piše, a čak i u slučajevima kada dođe do neisplaćivanja zarade, obračunski listić mora da se izda, uz navođenje razloga zašto zarada nije isplaćena”, objašnjava naš sagovornik.

Šta ako radnik ne dobije obračunski listić ili su podaci pogrešni?

U ovoj situaciji, zaposleni treba da se obrati inspekciji rada, koji će ona izvršiti kontrolu zaposlenog, navodi Reljanović.

“Takođe, obračunski listić je izvršna isprava, kojom se može direktno pokrenuti izvršni postupak ukoliko postoje problemi”, objašnjava naš sagovornik.

Da li inspekcija dobro radi svoj posao?

Prema rečima našeg sagovornika, inspekcija rada svoj posao radi relativno dobro.

Foto:Shutterstock

Ipak, postoje tri faktora koja ometaju taj proces.

“Prvi je činjenica da inspektora ima malo – jedan dođe na 10.000 zaposlenih. Na drugom mestu su politički razlozi, što se najbolje vidi u nekim većim slučajevima, poput Linglonga. Na trećem mestu su koruptivne radnje. Ne želim da to preuveličavam, ali sigurno ih ima, kao i svuda”, zaključuje naš sagovornik.

Zlata vredan savet

Kako za “Novu” ističe Duško Vuković, potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije, neplaćanje doprinosa predstavlja veliki problem za veliki broj građana Srbije, a ujedno I direktno kršenje zakona od strane poslodavaca.

On dodaje da je izuzetno važno sprečiti dolazak u ovu neprijatnu situaciju, s obzirom na to da kada radni odnos prestane, teško je dokazati da je on ikada i postojao.

„Savetujem svima da prilikom primanja svake plate traže od poslodavca isplatni listić, jer u njemu tačno piše koliki je iznos poreza i doprinosa plaćen“, kaže Vuković.

Naš sagovornik ističe da je ovo važno jer zaposleni može da ima platu i dva ili tri puta veću od prosečne, ali da njegov poslodavac ipak plaća doprinose na najnižu osnovicu.

„To znači da, kada dođe vreme za penziju, radnik će imati znatno niža primanja nego što je očekivao na osnovu svoje zarade“, kaže Vuković za „Novu“.

Ovde nije kraj proverama – naš sagovornik ističe da je potrebno proveravati i u PIO fondu, i to posle svake plate, jer isplatni listić nekada ne sadrži tačne podatke.

Kako se radi provera?

Građanin koji želi da proveri da li njegov poslodavac redovno izmiruje obaveze, treba da ode u PIO fond, kako bi dobio pin kod kojim će se ulogovati na onlajn servis.

Za dobijanje pin koda potrebna je samo lična karta, a prilikom logovanja na servis – pin i JMBG.

Naravno, ovo je moguće proveriti i na samom šalteru.

BONUS VIDEO Petrica Đaković: Poslodavci nemaju razumevanje za inflaciju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar