Foto: Goran Srdanov/Nova.rs; Antonio Ahel/ATAImages; Energoprojekt render

Jedan od vlasnika poslovnog objekta u kome se nalazi izgoreli Kineski tržni centar je firma “Enjub”, iza koje stoji biznismen Dobroslav Bojović, odnosno njegova kompanija “Eneregoprojekt holding”. Isto preduzeće nad susednim parcelama u Bloku 70 takođe ima pravo korišćenja, koje po novom zakonu može besplatno da konvertuje u vlasništvo. Projekat za zidanje novog, stambeno - poslovnog objekta u Bloku 70 već je spreman.

Kineski tržni centar u novobeogradskom Bloku 70 u poslednjih nekoliko godina dva puta “preživeo” je požar, a malo je verovatno da će nastaviti da radi nakon što je goreo i treći put. Deo tog poslovnog prostora koji se nalazi bliže Ulici Jurija Gagrina potpuno je uništen, a objekti koji su na isti način “stradali” 2021. nisu obnavljani.

Sada je već jasno da će taj tržni centar na Novom Beogradu biti srušen i, sudeći po urbanističkom projektu koji je usvojen 2019, na njegovom mestu biće sagrađen stambeno – poslovni objektat.

Požar u bloku 70 na Novom Beogradu Foto: Goran Srdanov
Požar u bloku 70 na Novom Beogradu Foto: Goran Srdanov

Iza svega stoji firma Enjub. Ona je, prema podacima iz katastra, (zajedno sa vlasnicima lokala) vlasnik kineskog tržnog centra, a ima i pravo korišćenja na zemljištu nad kojim se nalazi. To pravo korišćenja sada može besplatno da konvertuje u vlasništvo.

Vlasništvo nad “Enjubom”

Enjub je inače preduzeće čija je pretežna deletnost “konsultantske aktivnosti u vezi sa poslovanjem i ostalim upravljanjem”.

Kako se navodi na sajtu Agencije za privredne registre,  po 50 odsto udela u toj firmi ima “Energoprojekt holding” i preduzeće “Kulina DOO Eksport-import i reeksport”.

“Energoprojekt” je velikim delom – od čak 43,6 odsto u vlasništvu kompanije “Napred razvoj”, čiji je krajnji vlasnik biznismen Dobroslav Bojović, koji obavlja i funkciju direktora u “Energorpojektu”. Osim njega, i država ima svoj udeo u toj kompaniji od 33,5 odsto.

Pročitajte još

Sa druge strane, vlasnici preduzeća “Kulina” su Miloš Ljujić i Stefani Kostić, dok je direktor Milan Krpović.

Kako su mediji pisali, Ljujić i Krpović su bili hapšeni zbog optužbi za prevaru sa kreditima Hipo Alpe Adrija banke. Ljujić je u februaru 2022. osuđen na četiri godine zatvora i novčanu kaznu od osam miliona dinara, dok je Krpović kažnjen na godinu dana kućnog zatvora i novčanu kaznu od 300.000 dinara.

Susedne parcele i planovi o izgradnji novog kompleksa

Preduzeće Enjub neće samo besplatno doći do zemljišta na kom se nalazi Kineski tržni centar. Ta firma ima pravo korišćenja na još najmanje šest susednih parcela.

Foto:Energoprojekt render

Kako za Nova.rs kaže Darko Alaburić, prostorni planer i član beogradskog odbora stranke Zajedno, reč je o privatizovanom preduzeću koje po novom zakonu može besplatno da konvertuje pravo korišćenja u pravo svojine.

“Oni su kao državno preduzeće odavno došli do tog zemljišta i imaju pravo korišćenja. Zahvaljujući novom zakonu moći će da se upišu i kao vlasnici”, navodi Alaburić.

Foto:Energoprojekt render

On ističe da je grad Beograd još 2019. usvojio urbanistički projekat koji predviđa izgradnju stambeno-poslovnog objekta.

“To je bilo predviđeno da se gradi na jednoj od parcela. Onda je bio prvi požar, a potom su tražili nove urbanističke uslove, koji su korak do građevinske dozvole. Prvi put su odbijeni, a onda su tražili ponovo u julu 2022. Zanimljivo je da im još nije stigao odgovor, dakle godinu i po dana”, kaže Alaburić.

Foto:Energoprojekt render

Prema projektu u koji smo imali uvid, a koji je bio planiran za susedne “Enjubove” parcele, trebalo bi da bude sagrađen komples koji će se sastojati iz dve celine, a svaka celina iz dve lamele, različite spratnosti (od po četiri i devet spratova). U prizemlju je predviđen poslovni prostor, u jednoj lameli na spratovima poslovni apartmani, a u drugoj stanovanje.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare