Posle četiri sata vatrogasne ekipe uspele su da lokalizuju veliki požar koji je zahvatio Kineski tržni centar u bloku 70 na Novom Beogradu, a ovo je treći put za šest godina kako se vlasnici lokala suočavaju s vatrenom stihijom u kojoj su ostali bez svoje robe. Već dugo se spekuliše da će postojeći objekat biti srušen i da će se na tom mestu graditi nešto novo. Tako je bilo sa popularnim Depoom, na čijem prostoru je, nakon požara, počela gradnja luksuznog stambeno-poslovnog objekta.

Jučerašnji požar u popularnom Kineskom tržnom centru u bloku 70 na Novom Beogradu podsetio je na onaj iz avgusta 2021. godine, kada je veći deo objekta, usled vatrene stihije, pretvoren u zgarište.

Nakon toga, tržni centar nikada nije obnovljen, a brzo je stigla najava da će se graditi novi i veći kineski tržni centar u kom će se preseliti svi zakupci lokala iz bloka 70.

To će se, prema najavima, i dogoditi. Novi kineski tržni centar već u maju počinje sa radom.

Dakle, zakupci koji su ostali bez lokala, ali i drugi prodavci biće preseljeni na novu lokaciju, te se nameće pitanje šta će biti na prostoru starog tržnog centra, čiji je deo juče izgoreo u požaru.

PROČITAJTE JOŠ:

Direktor Centra za lokalnu samooupravu (CLS) i bivši šef odborničke grupe u Skupštini grada Beograda Nikola Jovanović navodi za Nova.rs da je zemljište na tom prostoru definisano kao građevinsko.

„Vrlo brzo ćemo saznati ko je ‘bacio oko’ na ovu lokaciju“, kaže on.

Požar u Kineskom tržnom centru na Novom Beogradu Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Na pitanje šta bi tu konkretno moglo da se gradi, Jovanović kaže da je moguća izgradnja i poslovne i stambene zgrade.

„Sve u vezi požara u Kineskom tržnom centru na Novom Beogradu deluje vrlo sumnjivo i pozivam policiju i tužilaštvo da istraže sve okolnosti u vezi ovoga. Ovo je već drugi put da Kineski tržni centar gori, a meni deluje kao da građevinska mafija pokušava uporno da ih istera sa ove lokacije. Novi Kineski tržni centar je već predviđen u Bloku 72, tako da mi ovo deluje kao raščišćavanje terena za nekoga“, smatra naš sagovornik.

Umesto Depoa luksuzna zgrada

Beogradski TC „Depo“ u Bulevaru kralja Aleksandra izgoreo je u požaru 23. avgusta 2014. godine. Tada su u potpunosti uništene dve hale, a „Gradske pijace“ su ovaj tržni centar prebacili na pijacu „Đeram“.

#related-news_0

Prostor je 2017. godine prodat firmi „BKA Development“, koja je tada, prema podacima APR-a, osnovana sa osnivačkim kapitalom od 100 dinara.

Izvor: Landmark PMC

Započeta je izgradnja novog stambeno-poslovnog objekta, čiji radovi se približavaju kraju.

Oktobra 2006. godine izbio je veliki požar u Industriji kugličnih ležajeva (IKL) u najstrožem centru Beograda. Požar je ugašen, a srećom, nije bilo povređenih.

Nedugo potom najavljena je izgradnja stambeno-poslovnog kompleksa na prostoru nekadašnje fabrike. Usledilo je raščišćavanje placa od 1,9 hektara, između ulica Dalmatinske, Starine Novaka, Stanoja Glavaša i knez Danilove.

Požar u Kineskom tržnom centru na Novom Beogradu Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Iza ovog projekta stajala je izraelska firma, a prema pisanju medija, reč je o stambenom kompleksu, površine od 100.000 kvadrata. Investicija je bila vredna oko 120 miliona evra.

„Sutjeska“ gorela dva puta za 40 dana

Za samo mesec dana 2002. godine u Beogradu je dva puta gorela napuštena fabrika „Sutjeska“, u Bulevaru despota Stefana.

Požar zgrada firme za proizvodnju medicinskih uređaja Sutjeska Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Prema podacima Republičkog geodetskog zavoda, vlasnik parcele je firma „Delta Real Estate“, čiji je vlasnik upravo Mišković.

Do požara je došlo kada se u jednoj od prostorija zapalila velika količina hartije i izvesnih materija, a vatra je ponovo buknula u večernjim časovima.

Foto:Delta Real Estat

Stranka „Zajedno“ tada je ovu situaciju uporedila sa sudbinom beogradskog Depoa.

„Zašto stanovnici okolnih zgrada nisu upozoreni na opasnost, kako prošlog puta tako i prilikom današnjeg požara? Zašto radnici MUP-a koji su 7. novembra obezbeđivali prostor nisu prijavili opasnost i zašto nisu preduzete nikakve mere da se ona otkloni? Da li je razlog za nereagovanje gradske vlasti i Ministarstva unutrašnjih poslova to što je kompanija Delta Real Estate, koja se bavi nekretninama, svega dan uoči prethodnog požara postala vlasnik ovih objekata, pa bi im požar olakšao posao na izgradnji dugo najavljivanog tržnog centra? Da li se ponavlja slučaj tramvajskog depoa u Bulevaru kralja Aleksandra, gde je posle požara izgrađena stambena zgrada?“, istakao je Aleksandar Jovanović Ćuta, koji je tada bio član ove stranke.

BONUS VIDEO: Užasni prizori na mestu požara Kineskog tržnog centra

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare